subota, 11. veljače 2017.

SVEČANA TORTA




Smjesa:

10 jaja
2 limuna,sok i korica
280g šećera
200g brašna


Krema:

250ml mlijeka
40g brašna
250g maslaca
250g šećera u prahu
3 vanilin-šećera


Preliv:

90g šećera
150ml vrućeg mlijeka
3 žutanjka
90g šećera
1 mala žlica škrobnog brašna - gustina
100g oguljenih prženih badema


Priprema:

Bjelanjke istucite u čvrst snijeg, dodavajte postepeno šećer, te dalje tucite i dodajte sok i koricu limuna, te jedan po jedan žutanjak naizmjence s brašnom. Dobivenu biskvitnu smjesu izlijte u oblik za tortu koji ste prethodno obložili namazanim papirom. Tortu pecite na 200 C  (473 K ) oko 50 min. Kad je pečena ostavite da se hladi u otvorenoj pećnici, a zatim je izrežite na tri jednake ploške.

Krema:

Brašno razmutite sa malo hladnog mlijeka, te ga dodajte u preostalo vruće mlijeko i sve kratko prokuhajte da se zgusne. Posebno izmiješajte maslac, šećer i vanilin-šećer, te miješajući dodavajte žlicu po žlicu u ohlađenu gornju smjesu. Izmiješanu smjesu razdijelite na tri dijela. Zatim nadjenite tortu u dva sloja, a trećim dijelom kreme premazite tortu izvana.

Preliv:

U zdjelici popržite šećer do tamnožute boje, a zatim ga zalijte sa 150ml vrućeg mlijeka i pustite da se šećer rastopi i prokuha u jednoličnu karamel-tekućinu. Žutanjke, šećer i gustin izmiješajte pjenasto i dodajte u karamel, te miješajući stavite da sve kratko prokuha, a zatim preliv ohladite. U ohlađeni preliv umiješajte bademe ( koje ste prethodno ogulili,popržili i izrezali na štapiće) i njime prelijte cijelu tortu.


Iz knjige  DOMAĆI KOLAČI

Nema komentara:

Objavi komentar