Kora od banane za lice i zube

Banane su vrlo zdravo i hranjivo voće. Možete ih iskoristiti na mnogobrojne načine, a ne samo da ih pojedete. Možda niste znali, ali nije samo plod koristan, već i kora od banane može biti iskorištena u mnoge svrhe. Upotrebljiva je na razne načine, od njege kože, izbjeljivanja zuba, do glancanja namještaja i drugih praktičnih stvari.
U nastavku navest ćemo vam par savjeta za koje će biti potrebno samo nekoliko kora od banane. Rezultati njenog korištenja će vas zaista ostaviti u čudu.


Banane ljekovita svojstva i sastav

Banane su vrlo ukusno voće, ali to nije jedini razlog zbog čega ih trebamo jesti što češće. Sadrže 20 posto ugljikohidrata i to tri prirodna šećera: saharozu, fruktozu i glukozu. Zatim nešto bjelančevina oko 1,4 posto i sasvim malo masti 0,5 posto, sve ostalo čini voda.

Bogate su vitaminima A, B1, B2, B6, C, D i PP. Imaju vrlo visok sadržaj vitamina B i zahvaljujući tome dobre su za umirivanje živčanog sustava. Zahvaljujući magneziju i vitaminu B6 ublažavaju psihičke probleme, kao npr. normaliziraju san i smanjuju razdražljivost.

Od minerala i oligoelemenata u većim količinama su prisutni kalij, kalcij, magnezij, željezo, fosfor, klor i jod. Izrazito obiluju kalijem, te smanjuju rizik od izlijevanja krvi na mozak. Uz to ovaj dragocjenu mineral povećava i koncentraciju.

Banane su dobre za bolesti srca i krvnih žila. Posjeduju povoljan omjer kalija i natrija što je dobro za regulaciju krvnog tlaka i balans vode u organizmu.

Pomaže još i kod poremećaja rada crijeva, čira, reumatoidnog artritisa, srčanih smetnji i još mnogo toga. Također su bogate željezom pa mogu doprinijeti stvaranju hemoglobina u krvi, stoga pomoći kod anemije.

Kora od banane je također bogata voćnim kiselinama i mineralima, pa je upotrebljiva za razne stvari. Nezamjenjiva je kada je riječ o ljepoti ili kod praktične primjene u kući.


Protiv bora, akni, mitesera i podočnjaka

Ako se kora od banane za lice uporabi kao maska, ona može biti čudnovato sredstvo protiv bora. Odlično hidratizira i regenerira kožu, evo kako se priprema:

Izgrebite bijeli unutarnji dio kore, izgnjecajte ga malo, te nanesite na mjesta na licu gdje vam najviše smetaju bore. Radi bolje mogućnosti razmazivanja, možete dodati jednu žličicu jogurta. Pakiranje je potrebno držati bar pola sata. Ako imate vremena ova maska može se držati i satima kako bi iskazala svoje nevjerojatno djelovanje. Na kraju je samo dobro saperite.

Također je kora od banane za bubuljice korisna, potrebno je svaki dan po 5 minuta izmasirati s njom lice. Rezultati su vidljivi u roku od tjedan dana redovitog korištenja ovakvog tretmana. Koristite je dok bubuljice ne nestanu u potpunosti.

Bananina kora protiv mitesera je također djelotvorna. S njom možete očistiti pore, riješiti se akni a pri tom ne isušuje kožu.

Uzmete komadić i unutarnjom bijelom stranom istrljate kožu gdje se nalaze miteseri. Nije potrebno jako utrljavati, važno je biti nježan i strpljiv. Nakon nekoliko minuta blagog trljanja isperite lice. Ovaj proces treba ponoviti još bar 3-4 puta. Koža vam može biti čista u roku od nekoliko dana, zahvaljujući samo jednoj prirodnoj supstanci koja i ne košta ništa.

Kriške krastavca su čudotvorno oružje u borbi protiv podočnjaka. Ako ga kod kuće baš nemate, slobodno možete koristiti koru banane.

Otkinite komadić i stavite na oči unutarnjom bijelom stranom prema koži. Zahvaljujući hidratantnoj osobini i antioksidansima, intenzivira se cirkulacija limfe na tom području, te tako nestaju otrovi koji uzrokuju podočnjake i otok ispod očiju. Nakon deset minuta odmora Ustace odmornog i naspavanog pogleda.


Kora od banane za lice bez prištića

Bananina kora je izvrsno sredstvo za njegu suhe i ispucale kože. Možete je upotrebljavati kod ispucalih usana, za laktove, pa čak i za veće površine kože npr. umjesto mlijeka za tijelo. Ako biste željeli vam koža bude meka, slobodno se odlučite za ovaj praktičan i jeftin metoda. Potrebno je koristiti je najmanje tri tjedna dva puta na dan. A rezultati će vas oduševiti.


Kora od banane za čišćenje lica može učini vašu kožu blistavom, što postiže pomoću voćnih kiselina koje sadrži. Ona vas rješava odumrlih epitelnih stanica, ujedno hrani vitaminima i antioksidansima novu i čistu kožu koja dolazi na površinu. Samo nježno protrljajte s njom lice, pa zatim isperite. Na kraju upotrijebite tonik koji će vam izbalansirati pH vrijednost kože.

Ako želite osvježiti kožu nakon naporne tjedna ili ukloniti tragove jedne neprespavane noći, kora od banane je neprikosnovena.

Jednu veliku žlicu jogurta pomiješajte sa žličicom meda, tome dodajte oguljeni bijeli unutarnji dio bananine kore. Masku nanesite na lice i držite je dvadesetak minuta prije nego što je Šaper.
Zahvaljujući hidratacionom djelovanju i antioksidansima, koža će vam odmah djelovati odmornije.


Liječi psorijazu i štiti od štetnog zračenja

Kora od banane je djelotvorna kod psorijaze. Ona hidratizira kožu i smanjuje svrbež, a isto tako je i lako primjenjiva. Potrebno je staviti je na površinu kože koja je zaražena. Učinkovito liječi ljuspavicu, a rezultate možete vidjeti maltene odmah.


Ublažava bolove

Ovo sigurno niste znali. Taj otpadak koji često završi u našem smeću, upotrebljava se i kao analgetik. Možete je koristiti za ublažavanje boli. Stavite neposredno na bolno mjesto i držite pola sata dok bol ne prođe.

Kora banane štiti oči od štetnih UV zraka. Provjerite je kora bila vani na suncu, prije nego što natrljate oči s njom. Biće pravo osvježenje za vaše oči. Nakon 10-15 minuta umijte se. Dokazano je i to kako smanjuje mogućnost nastajanja katarakte.


Uklanjanje bradavica i kurjih očiju s kože

Kora od banane za bradavice pomaže da ih se oslobodite vrlo jednostavno, a sprečava i nastanak novih.
Za ovo je potrebno samo dobro utrljati i natopiti sporno mjesto. Ili je možete zavezati na to područje te ostaviti tako preko noći. Vrlo je učinkovita i za liječenje kurjih očiju.


Izbjeljivanje zuba bananom kod kuće

Da biste izbijelili zube kod stomatologa, morat ćete izdvojiti mnogo novca. Srećom postoje i tkz. kućno tretmani, ali istni nisu uvijek potpuno sigurni. Ako oštetite zubnu caklinu načinićemo više štete nego koristi, stoga budite krajnje oprezni.

Ukoliko hoćete sami kod kuće posvijetliti zube za jednu nijansu, bitno je odabrati siguran način. Odlično se pokazala kora od banane.

Unutarnjom stranom kore, nekoliko minuta nježno trljajte zube i to ponovite nekoliko puta dnevno. Iznenađujuće brzo će vaš osmijeh postati blistav i bijel.

Ovo je vrlo jeftin način za izbjeljivanje zubi. Kora od banane sadrži salicilnu kiselinu i iznenađujuće mnogo magnezija i mangana. Upravo te tvari izbjeljuju zube, izvrsno uklanjaju plak kao i kavom uzrokovane promjene u nijansi. Na ovaj način već nakon tjedan dana možete postići vidljive rezultate.

Kao što vidite kora od banane za zube postiže odlične rezultate. Ne morate čitava trošiti čitava bogatstva kod stomatologa.


Upotreba bananine kore u domaćinstvu

Za one koji više vole manje agresivna sredstva prilikom obavljanja kućanskih poslova, u tu svrhu prepoučuje se kora od banane.

Unutarnji fibrozan dio kore od banane je izvrstan u čišćenju srebra, kao i za dotjerivanje kožnog namještaja i stvari. Naravno prije nego što krenete u glancanje kožne kutne garniture, poželjno je isprobati je na manjoj površini. Učinite to na manje vidljivom mjestu, kako bi provjerili koliko je učinkovita.

Svakako je možete pouzdano koristiti za čišćenje listova biljaka po kući. Nakon tretmana bananinom korom biljke će vam se cakliti i izgledat svježe.


Smiruje svrbež uzrokovan ujedom insekata

Sa proljepšavanjem vremena dolazi i povećan broj svakakvih buba, komaraca i raznih drugih insekata. Ako biste željeli ublažiti simptome ujeda insekata na prirodan način bez kemijskih preparata obavezno je upotrijebite.


Utrljajte mjesto ujeda unutarnjom stranom kore banane.

U njoj se nalaze polisaharidi, koji se upiju u kožu i smanjuju otok nastao od uboda. Unutarnja strana kore je puna tanina koji pomažu u smirivanju iritacija uzrokovanih ujedom insekata.


Možete napraviti od sasvim prirodnih sastojaka klopku za hvatanje muha.

Za to su vam potrebni jedna velika čaša jogurta, kora od banane, čekić i čavao. Napravite rupu na dnu čaše jogurta. Smjestite u nju koru banane, okrenite čašu i stavite je tamo gdje uglavnom ima najviše muha ili u kuhinju. Muhe će dolaziti na sladunjav miris i ulaziti u čašu kroz rupice, ali neće moći izaći iz nje.


Kako se koristi kora banane u kuhinji

Milkšejk spremljen sa bananinom korom sadrži dragocjene vitamine i minerale. Zahvaljujući njima vrijedi za dobar koktel protiv depresije i bolje raspoloženje.

Priprema recepta:
Potrebno je dobro oprati cijeli plod i upotrijebiti bananu zajedno s korom ubacivši sve u blender. Nakon miksanja odmah popijte dobiveni milkshake.

One voćke koje unosite u organizam s korom zajedno, važno je kupiti iz bio uzgoja. Izbjegavajte svako koje se raspršuje kemikalijama.

U azijskim zemljama je potpuno prirodno meso koje se teže peče umotati u koru od banane. Na ovaj način ne samo što se brže napravi jelo nego će biti i sočnije. Ako se suzdržavate zbog mogućnosti da kora od banane sadrži nekakva kemijska sredstava, onda je narežite na kolutove. Ručak će vam biti božanstven.

U Sao Paulski istraživačkom centru testirana je upotreba kore banane za pročišćavanje otpadnih voda iz industrijskih postrojenja. Pokazalo se da savršeno apsorbira iz vode teške metale kao što su olovo i bakar. Eto još jedne moguće praktične primjene našeg otpada, a pri tom da čuvamo prirodu.


Možete je upotrijebiti u vrtu

Kvalitetan sastojak za kompost. Banana i njena kora podjednako su bogati kalijem, koji je vrlo važna hranjiva tvar za ljude kao i za biljke. Nama je nezamjenjiv za metabolizam stanica, za funkcioniranje mišića i živčanog sustava. Kod biljaka potpomaže razvoj zdravih listova, plodova i korjenovog sustava.

Bananina kora se može jednostavno ubaciti u kompost. Međutim ako je osušimo i sameljemo, stimulisaćemo razvoj novih biljaka na proljeće. Dobiveni prah je potrebno umiješati u tlo. Praktično i zdravo, jer ujedno i recikliramo.


Učinkovito sredstvo protiv biljnih vaši

Ako se pojave biljne vaši u vašem vrtu, bolje ih je što prije istrijebiti. Oslobodite ih se na vrlo jednostavan način.
Iskopajte rupu dubine oko 2,5 centimetara ispod biljke i zatim stavite u nju 2-3 kore banane.
Biljne vaši i mravi će se naslađivati na njoj jer ih privlači zbog visokog sadržaja kalija. Te neće više obitavati na vašim biljkama iz vrta.


Nekoliko važnih savjeta za kraj

Za najbolje rezultate koristi se svježa kora od banane. Stoga je upotrijebite odmah nakon guljenja, a plod pojedite. Skladištite ih na hladnom i suhom mjestu, čuvajte ih dalje od topline i sunčeve svjetlosti. Koru nikad nemojte držite u hladnjaku.


izvor:    poliklinika-irac.ba