srijeda, 15. veljače 2017.

MAĐARICA




Tijesto:

300 g brašna
1/2 male žličice praška za pecivo
100 g margarina
1 jaje
100 g šećera
3 žlice kiselog vrhnja


Krema:

200 g šećera
500 ml mlijeka
60 g brašna
150 g maslaca ili margarina
1 žlica kakaa
100 g šećera


Čokoladna glazura:

3 žlice vode
3 žlice šećera
100g čokolade
80g maslaca ili margarina


Priprema:

U brašnu pomiješanu s praškom za pecivo razmrvite margarin. Napravite jamicu i dodajte šećer, jaje i vrhnje, te umiješajte tijesto. Ohlađeno tijesto razvaljajte u četiri tanka (2 mm) jednaka lista. Dobivene listove tijesta pecite na okrenutoj tepsiji na temperaturi od 200 C (473 K) oko 15 minuta, pa ih ohladite. Kremu razdijelite na tri jednaka dijela i premažite listove tijesta, te slažite jedan na drugi. Lagano pritisnite i na kraju prelijte čokoladnom glazurom. Kad se glazura osuši, režite kolač u ploške.

Priprema kreme:

Šećer (200 g) stavite u posudu i pržite na laganoj vatri do tamnožute boje. Dobiveni karamel zalijte mlijekom, kratko kuhajte dok se karamel ne rastopi, dodajte razmućeno brašno, te kuhajte dok se ne zgusne. Ovako pripremljenu smjesu stavite hladiti. Maslac sa šećerom (100 g) i kakaom pjenasto izmiješajte i dodajte gornjoj ohlađenoj smjesi.

Priprema glazure:

Vodu, šećer i čokoladu rastopite na niskoj temperaturi štednjaka (ne smije zakipiti), glatko izmiješajte i u vruću smjesu postepeno umješavajte maslac u listićima. Još toplu glazuru prelijte preko kolača.


iz knjige   DOMAĆI KOLAČI

Nema komentara:

Objavi komentar