utorak, 28. veljače 2017.

OVAKO PRIRODA POMAŽE PRI UGANUĆIMA

Jedan krivi korak i već se dogodilo: uganuli ste nogu. Pri tom iznenadnom pokretu zglobovi se pomaknu, ligamenti se prekomjerno nategnu, a može se dogoditi i da puknu. Mala napuknuća ligamenata nazivamo uganućem. Budući da su ligamenti i tetive vrlo osjetljivi, uganuća mogu boljeti više nego prijelom kosti, a vrlo često prati ih jak izljev krvi. Protiv tih tegoba pomaže cio niz sredstava iz kućne ljekarne kojima možete ublažiti silne bolove i poticati ozdravljenje.

                    Ako u rano ljeto šećete po brdima, obradovat će vas izrazito žuti cvjetovi brđanke.
                                     Ona sadržava supstance koje pomažu pri istegnućima.


Mast od kopra protiv uganuća


Svjež kopar pomaže pri uganućima i bolnim oteklinama.

4 jušne žlice kopra
2 jušne žlice maslinovog ulja
pčelinji vosak

Kopar nasjeckajte, dodajte maslinovo ulje, ostavite da odstoji 24 sata i naposljetku ocijedite. Pčelinji vosak utrljajte i dodajte ulju sve dok se ne stvori žitka smjesa. Nanesite na ozljeđeno mjesto i zavijte gazom.


Mast od mažurana i vinjaka za olakšanje bolova


Ovo se staro kućno sredstvo dokazalo za ublažavanje posljedica bolnih uganuća i istegnuća. Mažuran sadrži eterično ulje koje otklanja bol.

3-4 čajne žlice praška mažurana
1-2 jušne žlice vinjaka
2-3 jušne žlice nezasoljenog maslaca
gaza

Mažuran prelijte vinjakom i ostavite da odstoji nekoliko sati. Pomiješajte s maslacem i zagrijavajte 5 do 10 minuta u vodenoj kupki. Mast ocijedite kroz gazu i rashladite pa nanesite na ozlijeđena mjesta i prekrijte gazom.


Dobar savjet


U kućnoj ljekarni naših djedova i baka uvijek se mogla naći glinica. Jušnu žlicu glinice otopite u čaši vode, umočite gazu, stavite je na ozlijeđeno mjesto i učvrstite zavojem.

Ljudi su nekada otekline pri uganućima liječili tako što bi 2-3 kuhana lista kupusa položili na ozlijeđeno mjesto, nakon što su ih savili valjkom.

Pri uganuću preporučljivo je staviti vrećicu s ledom na ozljeđena mjesta kako bi se spriječilo daljnje oticanje.

Nema komentara:

Objavi komentar