utorak, 28. veljače 2017.

LJUBAVNE JABUKE




Sastojci:

4 jabuke (najpogodnije su srednje velike kiselkaste jabuke, primjerice zlatni delišes)
4 drvena štapića
4 jušne žlice šećera
400 g šećera u kocki
50 ml vode
1 čajna žlica boje za namirnice (po želji)
1 čajna žlica vanilijine esencije
1 čajna žlica octa


Priprema:

Jabuke operite, dobro osušite i odstranite peteljke. U svaku jabuku na mjesto peteljke gurnite drvene štapiće. Šećer pospite po velikom tanjuru. U loncu zagrijavajte šećer u kockama, vodu, boju za namirnice, vanilijinu esenciju i ocat dok otopina ne dosegne temperaturu 150 C. Lonac odmah stavite u zdjelu s hladnom vodom. Zatim jabuku po jabuku potopite u sirup i držite toliko dugo dok ne budu omotane dovoljno debelim slojem. Jabuke stavite u tanjur sa šećerom tako da štapić bude okrenut prema gore. Ohladite i osušite.
Ljubavne jabuke nisu samo ukusne nego ih možete zamotati i kao lijep poklon.

Prijatno


NJEGOVANE RUKE (PRIRODNE KREME,MASKE I KUPKE ZA RUKE)


Ruke svakodnevno obavljaju mukotrpan posao. Ruke su bile prvo čovjekovo oruđe, a i u doba visoke tehnologije gotovo da ne postoji posao za koji nam nisu potrebne. Ipak one su bez zaštite, izložene vremenskim utjecajima ili kemijskim supstancijama. Već i kućanski poslovi oštećuju nježnu kožu a nokte čine lomljivim. Uz to, činjenica je da stres utječe na izgled kože. Stoga s pravom tvrdimo da su ruke odraz stvarne starosti pojedine osobe, jer ih, za razliku od lica, ne možemo uljepšati šminkom. Zato je posebno važna ciljana i redovita njega koja će kožu održati mladenačkom, a nokte ojačati. Na sreću, postoji mnoštvo učinkovitih recepata koji će koži iscrpljenih ruku dati novu mekoću. Sve što nam je potrebno za njihovu njegu u izobilju nam daruje priroda.

        Kada nanosite kremu za ruke, nemojte zaboraviti dio umasirati u često osjetljivu i ispucanu kožu oko noktiju.


Ruka - posjetnica svakoga od nas


Naša podsvijest registrira puno više signala nego naša uobičajena sposobnost opažanja i suodlučuje je li nam tko "na prvi pogled" simpatičan ili nije. To počinje već pri rukovanju: nježnu kožu doživljavamo kao ugodnu. Ako ruke djeluju njegovano, isto možemo zaključiti i za cjelokupnu osobu.


Kako do nježnih ruku?


Pored kućanskih poslova, i često pranje ruku opterećuje osjetljivu kožu i čini je grubom i suhom. Zato koristite samo blage sapune. Posebno tanku kožu zapešća morate namazati kremom i opskrbiti je mašću i vlagom nakon pranja. Ispucala i opterećena koža ruku zahtijeva posebnu intezivnu njegu koja će je zaštititi od tereta svakodnevnice. Pored toga, neće se samo lice obradovati  hranjivoj maski nego će i ruke biti zahvalne dodatnoj njezi.


Hranjiva krema od lavande


Suha i opterećena koža ruku, koja je izložena negativnim utjecajima, zahvalno će upiti dragocjene supstance ove kreme.

3 jušne žlice pčelinjeg voska
4 jušne žlice slatkoga bademovog ulja
4 jušne žlice kokosova ulja
6 jušnih žlica glicerina
6 kapi lavandina ulja

Pripremite vruću vodenu kupku. Grubo nasjeckajte pčelinji vosak, stavite ga zajedno s kokosovim i bademovim uljem u posudu pa malo zagrijte u vodenoj kupki dok se vosak ne otopi. Dobro promiješajte i dodajte glicerin kap po kap. Izvadite masu iz vodene kupke i miješajte je sve dok ne postane kremasta. Potom umiješajte lavandino ulje i spremite u porculanske teglice. Čuvajte na hladnom.


Krema za ruke od nevena


Neven će grubu i ispucalu kožu ponovo učiniti nježnom i zacijeliti manje rane, a ožiljci će biti manje vidljivi.

1 puna šaka cvjetova nevena
100 ml maslinovog ulja
20 g pčelinjeg voska
4 kapi ulja od matičnjaka

Zakuhajte suhe cvjetove nevena s maslinovim uljem i kuhajte na laganoj vatri još 20 minuta. Ocijedite i biljku dobro istisnite. dodajte pčelinji vosak i polako ga otopite na laganoj vatri. Skinite sa štednjaka pa miješajte dok se ne ohladi i ne dobijete kremastu masu. U međuvremenu umiješajte i ulje matičnjaka. Potom prelijte i čuvajte na hladnom.

(Matičnjak - najvažnija supstanca ove biljke jest eterično ulje. Od listova dobivamo čaj, a od cvjetova spravljamo ljekoviti melem.)


Hidratantna noćna krema


Ova noćna krema za ruke djeluje blagotvorno na suhu kožu i nanosi se navečer prije spavanja.

60 g meda
120 g lanolina
60 ml bademova ulja

Rastopite med u vrućoj vodenoj kupki i pomiješajte ga s lanolinom. Kada se ohladi, dodajte bademovo ulje i prelijte u porculanske teglice.


Krema za ruke od sjemenki lana


Utrljajte manju količinu kreme u suhe ruke.

600 ml vode
3 jušne žlice sjemenki lana
600 ml octa
60-90 g glicerina

Zagrijte vodu i u nju stavite sjemenke lana. Ostavite preko noći da nabubre. Sljedećeg jutra ocijedite kroz cjedilo pa pomiješajte s octom i glicerinom. Sve ponovo zakuhajte, skinite sa štednjaka i tucite jednu minutu metlicom za snijeg. Prelijte u posudu, dobro zatvorite i čuvajte na hladnom.


Žele od bijeloga sljeza za ruke


Crvene i suhe ruke ponovo će biti glatke ako ih nakon pranja namažemo želeom od bijeloga sljeza. Gustoću poput želea postižemo agar-agarom koji se dobiva od morskih algi.

20 g nasjeckanog korijena bijeloga sljeza
30 g listova bijeloga sljeza
200 ml destilirane vode
140 ml vodice od hamamelisa
20 g agar-agara

Usitnjeni korijen i listove stavite u lonac i prelijte ih vodom. Nakon što odstoji 4 sata, kuhajte 10 minuta na laganoj vatri, neprestano miješajući. Ako je potrebno dodajte još vode. Ocijedite i ostatak dobro istisnite. Pripremite vruću vodenu kupku, u njoj zagrijte vodicu od hamamelisa i pažljivo umiješajte agar-agar. Sve dobro pomiješajte i spremite u porculansku posudu.


Kupka za znojne ruke


Provjereno sredstvo za ruke koje se pretjerano znoje jest kupka od hrastove kore

1 jušna žlica hrastove kore
1 l vode
salicilni prašak

Koru stavite u hladnu vodu i kuhajte 10 minuta na laganoj vatri. Ocijedite i namočite ruke u pripravak. Potom utrljajte prašak


Maska od kukuruznoga brašna za natekle ruke


Maska od kukuruznoga brašna prava je blagodat za natekle ruke.

pola šalice kukuruznoga brašna
pola šalice mekinja
voda

Pomiješajte brašno s mekinjama i vodom dok ne dobijete gustu kašu. Nanesite masu na kožu i ostavite da djeluje 15 minuta. Potom stavite ruke naizmjence pod toplu i hladnu vodu,a završite hladnom.


Maska od avokada i mlijeka


Zahvaljujući visokoj količini masnoće, avokado se u prirodnoj kozmetici koristi za spravljanje proizvoda za osjetljivu kožu.

Tijekom hladnih zimskih dana posebno je važno ispucale i suhe ruke namazati ovom hranjivom maskom.

1 avokado
malo mlijeka

Od avokada pripremite kašu i umiješajte toliko mlijeka da dobijete gustu masu. Nanesite na obje ruke i ostavite da djeluje 15 minuta. Potom ruke operite, osušite i namažite kremom.


Dobar savjet


Vrlo suhe i ispucale ruke operite jednom tjedno u toplom maslinovom ili suncokretovom ulju, a potom dobro umasirajte u ruke i nokte.

U grube i suhe ruke češće utrljajte mliječnu mast ili vazelin.
 
Dokazala se i mješavina od jednakih dijelova limunova soka, pčelinjeg meda i glicerina.

Nikotinske mrlje nestat će ako ih masirate koristeći sok polovice limuna. Isperite nakon jedne minute.

Ako vam ruke neugodno mirišu po ribi, luku i češnjaku potopite ih u mlijeko ili ih istrljajte talogom kave ili vlažnom soli.

Prije nego što ćete rezati povrće, ruke natrljajte maslinovim uljem da ne bi poprimile miris.

Kada ste u dodiru s tekućinom koristite gumene ili plastične rukavice.

Priuštite rukama česte masaže. Poslije pranja na ruke nanesite ulje za masažu ili kremu. Masirajte svaki prst pojedinačno počevši od vrha, a zatim dlanove. Položite ruke na stol i više puta ih gladite počevši od vrhova prstiju, preko zapešća do zgloba.

PILEĆI FILETI S LJEŠNJACIMA I POMFRITOM




Sastojci:

800 g pilećih fileta
100 g lješnjaka
vrhnje za kuhanje
500 g krompira
20 g maslaca
so
biber
ulje


Priprema:

Pileće filete blago istući, propržiti na malo ulja, pa skloniti s tave. U istoj tavi rastopiti maslac pa na njemu propržiti lješnjake usitnjene u avanu. U tavu vratiti pileće filete, dodati vrhnje za kuhanje, začiniti i kuhati dok se sos ne zgusne. Krompir oguliti, izrezati na štapiće i pržiti u dubokom ulju. Kad je gotovo ocijediti na papirnom ubrusu pa služiti uz odličnu piletinu u sosu od lješnjaka.


Prijatno

OVAKO PRIRODA POMAŽE PRI UGANUĆIMA

Jedan krivi korak i već se dogodilo: uganuli ste nogu. Pri tom iznenadnom pokretu zglobovi se pomaknu, ligamenti se prekomjerno nategnu, a može se dogoditi i da puknu. Mala napuknuća ligamenata nazivamo uganućem. Budući da su ligamenti i tetive vrlo osjetljivi, uganuća mogu boljeti više nego prijelom kosti, a vrlo često prati ih jak izljev krvi. Protiv tih tegoba pomaže cio niz sredstava iz kućne ljekarne kojima možete ublažiti silne bolove i poticati ozdravljenje.

                    Ako u rano ljeto šećete po brdima, obradovat će vas izrazito žuti cvjetovi brđanke.
                                     Ona sadržava supstance koje pomažu pri istegnućima.


Mast od kopra protiv uganuća


Svjež kopar pomaže pri uganućima i bolnim oteklinama.

4 jušne žlice kopra
2 jušne žlice maslinovog ulja
pčelinji vosak

Kopar nasjeckajte, dodajte maslinovo ulje, ostavite da odstoji 24 sata i naposljetku ocijedite. Pčelinji vosak utrljajte i dodajte ulju sve dok se ne stvori žitka smjesa. Nanesite na ozljeđeno mjesto i zavijte gazom.


Mast od mažurana i vinjaka za olakšanje bolova


Ovo se staro kućno sredstvo dokazalo za ublažavanje posljedica bolnih uganuća i istegnuća. Mažuran sadrži eterično ulje koje otklanja bol.

3-4 čajne žlice praška mažurana
1-2 jušne žlice vinjaka
2-3 jušne žlice nezasoljenog maslaca
gaza

Mažuran prelijte vinjakom i ostavite da odstoji nekoliko sati. Pomiješajte s maslacem i zagrijavajte 5 do 10 minuta u vodenoj kupki. Mast ocijedite kroz gazu i rashladite pa nanesite na ozlijeđena mjesta i prekrijte gazom.


Dobar savjet


U kućnoj ljekarni naših djedova i baka uvijek se mogla naći glinica. Jušnu žlicu glinice otopite u čaši vode, umočite gazu, stavite je na ozlijeđeno mjesto i učvrstite zavojem.

Ljudi su nekada otekline pri uganućima liječili tako što bi 2-3 kuhana lista kupusa položili na ozlijeđeno mjesto, nakon što su ih savili valjkom.

Pri uganuću preporučljivo je staviti vrećicu s ledom na ozljeđena mjesta kako bi se spriječilo daljnje oticanje.

ponedjeljak, 27. veljače 2017.

VREĆA S KRUMPIROM PROTIV KRIŽOBOLJE (LUMBAGO)




Oblog od krumpira svojom toplinom opušta ukočene mišiće i potiče cirkulaciju - dobro rješenje za bolove u leđima.

Ova receptura pospješuje cirkulaciju i opušta mišiće:

5 kg krompira
vode po potrebi
jastučnica

Stavite vodu da proključa, potom dodajte neoguljene krumpire i kuhajte ih dok ne omekšaju. Naposljetku ih zgnječite i njima napunite jastučnicu. Što topliju jastučnicu stavite na leđa, sve prekrijte ručnikom i vunenom dekom te mirujte dok se krumpiri ne ohlade.

Dobar savjet


Olakšanje križobolje donijet će kašasti oblog od listova ljekovitog sporiša. Listove sporiša kuhajte s jednom čašom octa ili ih oparite, zatim stucajte i pomiješajte s jednim bjelanjkom. Kašu nanesite između dviju krpa i što toplije stavite na leđa.

I vrećica s livadnim cvijećem svojim će djelotvornim tvarima i prijenosom topline također ublažiti bolove. Vreću zagrijte iznad posude kipuće vode, iscijedite i što topliju položite na bolna mjesta.

ČAJNA MJEŠAVINA "DIKA UČENIH" PROTIV HEMOROIDA


                                                                (foto google images)


Ovaj su čaj primjenjivali naši djedovi i bake protiv hemoroida.

20 g bijele imele
20 g rusomače
20 g trnine
20 g stolisnika
20 g kamilice

Pomiješajte biljke, prelijte ih kipućom vodom (250 ml na 1-2 čajne žlice), ostavite da odstoji 3 do 5 minuta i ocijedite. Pijte ujutru i navečer po jednu šalicu.

Uljna kupka


Ova kupka sa umirujućim uljima prava je blagodat u slučajevima bolnih hemoroida.

po 2 kapi ulja od čempresa i kamilice ( ili ulje od borovice i mirhe )
1 kap ulja paprene metvice
pola posude vode

Ulja kapnite u vodu te se u njoj opustite 5 do 10 minuta. Na posljtku mješavinu 10 kapi izabranog ulja i 20 kapi običnog biljnog ulja nanesite na bolna mjesta.

Dobar savjet


Od davnina u Češkoj svaki dan piju po jušnu žlicu svježega soka od koprive protiv hemoroida.

Bolne hemoroide namažite uljem od kamilice više puta na dan.

ŠNICLE S TROBOJNIM PIREOM




Sastojci:

800 g mljevene junetine
100 g mljevenih badema ili badema u listićima
1 zemička
300 ml mlijeka
2 režnja češnjaka
prstohvat majčine dušice
1 jaje
200 g krompira
200 g graška
200 g mrkve
maslac
so
biber
brašno


Priprema:

Natopite zemičku u 100 ml mlijeka dok se ne pretvori u kašu. Ocijedite pa dodati mljevenom mesu, zajedno sa bademima, jajetom, usitnjenim bijelim lukom i majčinom dušicom. Dobro izmiješati smjesu, začiniti, pa je ostaviti u hladnjak dok se ne skuha povrće za pire. Posebno skuhati mrkvu, posebno krompir i posebno grašak. Ocijediti ih te posebno izmiksati. U pire od krompira dodati malo maslaca i mlijeka. Pire od graška i pire od mrkve obogatiti s malo maslaca i začiniti solju i biberom. Od mesa formirati jednake šnicle, umakati u brašno i pržiti na ulju dok ne porumene.
Služiti uz trobojni pire.

Prijatno

STARA SREDSTVA PROTIV STARE NEDAĆE: PROŠIRENE VENE




I naše su bake patile od proširenih vena. Ta bolest osim što šteti lijepom izgledu nogu može biti i vrlo bolna. Njezin je uzorak pored manjka fizičke aktivnosti i urođena slabost vena. Iskorištena se krv ne vraća u potpunosti ka srcu, nego se djelomice skuplja u nogama. Tako se vene proširuju i vidljivo ističu na površini kože. Mnogo je generacija znalo za djelotvorna sredstva protiv proširenih vena.

Kupka od divljeg kestena za stopala


Blagotvorna i učinkovita kod proširenih vena je kupka od divljeg kestena. Djelotvorna tvar divljeg kestena jača krvne žile i sprječava upale.

15 g listova i plodova divljeg kestena
10 g listova majčine dušice
10 g listova koprive

Biljke pomiješajte, stavite pola litra vode da prokuha pa njome prelijte 2 čajne žlice biljaka i ocijedite. U lavor s 4 litra vode dodajte 12 jušnih žlica pripravka. Nakon kupke stopala dobro osušite i protrljajte te utoplite.

Čaj protiv proširenih vena


Ovaj čaj istjeruje suvišnu tekućinu iz teških, umornih i oteklih nogu te jača vene.

50 g preslice

Preslicu isjeckajte nasitno i 1-2 čajne žlice prelijte s 250 ml vode, ostavite da prenoći, potom prokuhajte i ocijedite. Pijte 2-3 šalice na dan tijekom više tjedana.

Dobar savjet


Dobra prokrvljenost štiti krvne žile.

Gacanje u vodi (izmjenično u toploj pa u hladnoj) djeluje blagotvorno na žile i provjereno je ljekovito sredstvo protiv svih poremećaja cirkulacije.

Najvažnije je osnažiti muskulaturu vena - plivanjem, vožnjom bickla ili trčanjem. Izbjegavajte dugo sjedenje i stajanje

KANDIRANE LJUBIČICE




Stare kuharice sadrže mnoštvo recepata s različitim cvjetovima. Kandirane ljubičice, ali isto tako i drugo cvijeće, ukusna su dekoracija voćnih salata, sladoleda, torti,  peciva i drugih slastica.

Da bi napravili kandirane ljubičice otopite 300 g šećera u 125 ml kipuće vode i stavite 50 cvjetova ljubičica da u otopini odstoje cio dan. Izvadite ih pomoću vilice i stavite na pergamentni papir da se stvrdnu. Ti hrskavi kandirani ljubičasti cvjetovi bit će ukusna slastica na vašem stolu.

NA PRIRODAN NAČIN PROTIV ZATVORA



Svježi sir s jabukom protiv zatvora


Sredstvo koje će na sasvim prirodan način potaknuti probavu jest svjež sir s jabukom koji jedemo za doručak ili večeru.

125 g svježega nemasnog sira
1 jabuka
1 čajna žlica sjemenki lana
1 čajna žlica meda

Jabuku naribajte i pomiješajte u posudi sa sirom. Dodajte sjemenke lana i med.

Čaj od sene


Listovi sene ubrajaju se među najdjelotvornija biljna sredstva za čišćenje crijeva. Redovita primjena nije preporučljiva.

250 ml vode
20 g listova sene

Prelijte vodom 1 čajnu žlicu listova sene i ostavite da odstoji 24 sata. Povremeno promiješajte, a na kraju ocijedite. Pijte jednu šalicu prije spavanja.

Čajna mješavina protiv zatvora stolice


Budući da kora krkavine djeluje slabije od sene, ovaj čaj ne nadražuje želudac i crijeva.

250 ml vode
20 g kore krkavine
15 g listova sene
10 g stolisnika
10 g plodova komorača

Pomiješajte sastojke i 2 čajne žlice mješavine prelijte kipućom vodom. Ostavite da odstoji 10 minuta, a potom ocijedite. Ujutro i naveče pijte po jednu šalicu pripravka.

Sušene šljive i smokve


Nekada se u kući imalo nekoliko vrsta suhoga voća - za slučajeve kad više ništa "ne bi išlo".
Plodovi smokve ukusni su svježi i sušeni i lagano otvaraju probavu.

4-5 suhih šljiva
1-2 smokve

Navečer plodove stavite u toplu vodu. Sljedećeg jutra odmah popijte tekućinu i pojedite plodove natašte.

Dobar savjet


-Već generacijama ricinusovo ulje podjednako je potvrđeno i ozloglašeno sredstvo koje učinkovito rješava zatvor. Konzumirajte 1 do 2 jušne žlice, a ukus neutralizirajte kruhom. Ulje djeluje nakon otprilike 2 sata.

-Sokom od bazge, šljiva ili kupusa jednostavno ćete savladati zatvor.

nedjelja, 26. veljače 2017.

NAPRAVITE PRIRODNO I LIJEPO SJAJILO ZA USNE




Sjajilo za usne koje ćete dobiti u trgovini u teglicama, možete i sami pripraviti. Nanosi se kistom, aplikatorom ili prstom. mnoge žene cijene sjajilo za usne zbog njegujućih tvari koje ih čine mekšim i privlačnijim. Sjajilo za usne možete pripraviti u boji ili kao bezbojnu mast. Bezbojno sjajilo posebice prednjači kod starijih žena koje pate od suhih usana, ali nerado nanose ruž u boji. Tko želi živahnije istaknuti usne, neka sjajilu doda pigment bisernog sjaja ili običan pigment neke boje.


Sjajilo za usne - ovako se spravlja:

1. Otopite 35 g ricinusovog ulja, 1 g pčelinjeg voska i 1 g svijetloga Carnauba voska (po mogućnosti u vodenoj kupki)


.

2. Ohladite, potom odmjerite 5 g mješavine i zagrijte. Dodajte jedan prstohvat pigmenta bisernog sjaja ili običan pigment neke boje. Po želji možete dodati 1 kap arome za živežne namirnice.






3. Masu spremite u male plitke posude, pustite da se ohladi i dobro zatvorite.
Tako sjajilo možete bez brige nositi u torbi.




Ako si želite ugoditi, priuštite usnama njegujući tretman čvrstim sjajilom u vašoj najdražoj boji.

KARAMELE OD ORAHA




Očarani i velikih očiju, djeca promatraju kako od ljepljive smeđe mase odjednom nastaju bomboni. Priuštite sebi i svojoj djeci ili unucima takve doživljaje pa zajedno spravite poslastice kao što su ove karamele od oraha.

Kada pripravljate karamele, pripazite da je masa zlatnožute boje, dakle ne pretamna jer će inače karamele biti gorke. Isto tako ona ne smije biti ni presvijetla, jer se inače neće razviti pun okus. Vruću masu stavite u plitak kalup i ohladite. Kada bude mlaka izrežite je na pravokutnike i svaki ukrasite polovicom oraha. Nakon što se karamele ohlade, spremite ih u limenu kutiju i dobro zatvorite. Ova je poslastica izvrsna i kao poklon. Karamele stavite u prozirnu vrećicu i zavežite šarenim vrpcama.


A pravi se ovako:


1. Pomiješajte 450 g šećera i 6 jušnih žlica mlijeka za kavu. Miješajte dok se masa ne zgusne.

2. Dodajte 25 g mekog maslaca i 175 g naribane gorke čokolade. Miješajući otopite na laganoj vatri.

3. Kuhajte 5 minuta na jakoj vatri, neprekidno miješajući. Sklonite lonac sa štednjaka i masu tucite dok ne postane gusta. Kalup premažite maslacem i ravnomjerno nanesite masu.


Prijatno

BLAGOTVORNO LIJEČITE JETRENE I ŽUČNE TEGOBE




Jetra je podjednako bitna za probavu, metabolizam, krvotok i hormonalni sustav. Ona isto tako proizvodi žučnu kiselinu, koju pohranjuje u žučnom mjehuru, a koja služi za probavljanje masnoće što smo je unijeli hranom. Samo kada jetra normalno funkcionira može proizvesti dovoljno žuči. Preobilna ili premasna hrana, kao i prekomjeran unos alkohola i nikotina mogu jako ograničiti rad jetre. To dovodi do tegoba, od osjećaja nadutosti pa čak do jakih bolova, kada primjerice zbog promjene sustava tekućine u žučnom mjehuru nastanu žučni kamenci. Redovita primjena provjerenih receptura iz kućne ljekarne omogućit će normalno funkcionisanje vaše jetre i žučnog mjehura.


Čaj od tratinčica za jetru


Već u srednjem vijeku ljudi su cijenili djelotvornost tratinčice kao sredstvo za jačanje jetre i žuči.

250 ml vode
20 g cvjetova i listova tratinčica
20 g listova koprive

Pomiješajte biljke i 2 čajne žlice mješavine prelijte kipućom vodom. Ostavite da odstoji 10 minuta i ocijedite. Tijekom dana pijte 2 - 3 šalice.


Čaj od sikavice za jetru


Djelotvorne tvari ove mješavine štite jetru i poboljšavaju protok žuči.

250 ml vode
30 g plodova sikavice
15 g tetrljana
15 g korijena i trava maslačka
15 g listova paprene metvice

Pomiješajte biljke i 2 čajne žlice prelijte kipućom vodom. Ostavite da odstoji 10 minuta, a potom ocijedite. Zasladite medom i tijekom dana pijte 2 - 3 šalice.


Pripravak od listova jetrenke


Zbog oblika listova ove biljke nalik na jetru naši su preci pretpostavili njezinu djelotvornost. Korijen i cvjetovi ne smiju se koristiti, a listovi se moraju osušiti.

20 g listova jetrenke (osušenih)
250 ml vode

vodom prelijte 2 - 3 čajne žlice biljke i ostavite da odstoji 10 sati. potom ocijedite i pripravak lagano zagrijte. Pijte gutljaj po gutljaj.


Čaj od maslačka za žuč


Maslačak pospješuje lučenje žuči. On otklanja otpadne tvari i pogoduje dobrom općem stanju organizma.

250 ml vode
20 g korijena i trave maslačka
20 g listova paprene metvice
10 g cvjetova nevena

pomiješajte biljke i 2 čajne žlice mješavine prelijte kipućom vodom. Ostavite da odstoji 10 minuta, ocijedite i tijekom dana pijte 2 - 3 šalice.


Dobar savjet


Biljke su melem za napadnutu jetru


Vodopija je staro kućno sredstvo koje liječi poremećen žučni trakt i jača jetru.
Za šalicu čaja prelijte 1 čajnu žlicu korijena i trave s 250 ml hladne vode. Zagrijte i kuhajte 3 minute, a potom ocijedite. Pijte tijekom dana 2 - 3 šalice.


Sok artičoke potiče rad jetre i žuči te snižava razinu krvnih masnoća.
pomiješajte jušnu žlicu soka od artičoka s malo vode i pijte nakon jela 3 puta tijekom dana. Ova receptura čisti jetru, stimulira oslobađanje od žučnih kiselina i snižava razinu krvnih masnoća. Sok od artičoka možete kupiti u ljekarni.


Da vam žuč ne bi "prekipjela"


Već su naši djedovi i bake pili sok od rotkve kako bi pospješili rad žuči i zaliječili upale žučnog trakta.
Rotkvu naribajte, pomiješajte sa smeđim šećerom od šećerne trske i medom te ostavite da stoji dok ne pusti sok. Pijte tijekom dana jednu čašu prije jela.

NAPRAVITE SOK OD TREŠANJA - CRVENO, SLATKO I OSVJEŽAVAJUĆE



Za vrijeme ljetnih vrućina osvježit će vas sokm od tršanja. Poslužite ga rashlađena - tada je najbolji.
Ovaj bezalkoholni sok od trešnje obradovati će i stare i mlade.


Sastojci:

1 kg trešanja
2 limuna
200 g šećera
2 l vode
1 štapić vanilije


Priprema:

Trešnje operite i izvadite koštice. Odvojite 200 g koštica, razbijte ih i odstranite sjemenke. U kipuću vodu stavite razbijene koštice i sastruganu srž vanilije pa kuhajte 2 sata na laganoj vatri. Trešnje mikserom usitnite u kašu i ocijedite kroz čistu krpu. Također ocijedite i tekućinu s košticama, dodajte limunov sok i šećer pa pomiješajte sa sokom od trešanja.

Prijatno :)

subota, 25. veljače 2017.

NAJLJEKOVITIJE BILJKE SVIJETA: BAZGA (ZOVA)




Bazga spada među najstarije i najljekovitije biljke Europe. 
Postoji tridesetak vrsta unutar porodice bazgi. Najznačajnije su crna i crvena bazga.
Kod nas se najčešće koristi crna bazga - Sambucus nigra.
Bazga je tisućljećima u službi čovječanstva.
Hipokrat je znao govoriti da mu bazga može zamijeniti sve lijekove.
Kod starih naroda bazga je bila simbol rođenja i smrti, služila je za zaštitu od zlih sila.
Stari Europljani i Indijanci koristili su bazgu u liječenju upala, probavnih tegoba, žutice, ženskih bolesti i gripe.


Ljekovita svojstva bazge


Cvjetovi bazge su bogati glikozidima, taninima, flavonoidima, karotenima, rutinom i vitaminom C. Bobice bazge sadrže alkaloide, karotene, tanine, organske kiseline i vitamine A, B i C.
Pretpostavlja se da su flavonoidi koje sadrži bazga odgovorni za većinu njezinih ljekovitih svojstava. Flavonoidi su moćni antioksidansi koji štite naše stanice od oštećenja.
Zbog toga bazga se koristi u liječenju degenerativnih bolesti i kao prevencija karcinoma.
Veliki je saveznik u sprečavanju gripe i prehlade jer jača imunitet. Osim toga, bazga ima antivirusno i antimikrobno djelovanje.
Ako osjećate da ćete dobiti gripu, pojedite 4 žlice bobica bazge. Za liječenje gripe i prehlade možete koristiti i ekstrakt bazge koji možete kupiti u trgovinama zdrave hrane i biljnim ljekarnama.
Korisna je kod astme i upale dišnih puteva,  jer olakšava disanje i pomaže kod iskašljavanja.
U proljeće cvijet bazge možete koristiti kao sredstvo protiv peludnih alergija.
Bazga ima i detoksikacijsko djelovanje jer pospješuje izlučivanje toksina iz limfnih žlijezdi.
Ova biljka može pomoči kod akni, čireva, konjunktivitisa i kožnog osipa.
Osim kao laksativ, djeluje i kao diuretik te doprinosi zdravlju bubrega. Koristi se u stanjima gdje je potrebno jače znojenje te liječi vodenu bolest.
Zbog tih svojih laksativnih, diuretičkih i detoksikacijskih svojstava odlična je kao pomoć u mršavljenju.
Bazga se koristi i u kremama protiv pjega i mrlja na koži. Zbog svojeg adstringentnog djelovanja čest je sastojak krema za akne.
Bazga je ljekovita biljka širokog spektra djelovanja koja može pomoći kod:
  • astme i alergije
  • akni i pjega na koži
  • gripe i prehlade
  • čišćenja organizma
  • vodene bolesti
  • oslabljenog imuniteta
  • degenerativnih bolesti
  • čireva i konjunktivitisa
  • mršavljenja
  • dijabetesa
  • probavnih tegoba


Primjena i berba


Svi dijelovi bazge su ljekoviti, no najčešće se koriste cvjetovi i bobice.
Mladi izboji i listovi beru se u travnju i svibnju. Djeluju kao diuretik, koriste se za čišćenje krvi i liječenje dijabetesa.
Cvjetovi se beru krajem svibnja, samo po sunčanom i suhom vremenu te se malo posuše na suncu. Najčešće se koriste za poticanje znojenja i liječenje bolesti dišnog sustava.
Kora s grana i stabla bazge se bere od veljače do ožujka i od listopada do studenoga. Djeluje kao laksativ, protiv vodene bolesti i kao pomoć kod mršavljenja.
U rujnu se sabiru dozrele bobice bazge. Korisne su kod avitaminoze, neuralgija, zatvora, slabosti, stresa, probavnih tegoba...
Od cvjetova bazge najčešće se priprema sirup, čaj, iscrpina, pa i liker.
Od zrelih bobica se priprema džem, voćni prah, sirup, liker i vino. Od izboja i mladih listova može se pripremati mast ili prah, a od kore čaj.
Zapravo, što god odlučite pripremiti nećete pogriješiti jer je sve blagotvorno i ljekovito.


Uvarak od bazge 1
1 žlicu listova bazge, suhih ili svježih, kuhajte 10-15 minuta u šalici vode. Ovom uvarku dodajte malo meda i pijte po nekoliko žlica tijekom dana. Ovaj uvarak pojačava znojenje pa time liječi reumu, gripu i vrućicu.

Uvarak od bazge 2
1 žlicu sitno nasjeckanog korijena bazge kuhajte u šalici vode najmanje 20 minuta. Ovu količinu popijte tijekom dana kao lijek za brzo mršavljenje.

Čaj od bazge 1
2 čajne žličice suhih bazgovih cvjetova prelijte s 1/4 litre kipuće vode i nakon 10 minuta procijedite. Taj  čaj možete koristiti za dobro znojenje kod gripe i prehlade, ali i preventivno. Također se preporučuje kao sredstvo za čišćenje krvi.

Čaj od bazge 2
Jednu žlicu suhih bazgovih bobica stavite u šalicu hladne vode, nakon 12 sati podgrijte i popijte prije doručka, kao izvanredni lijek protiv slabe stolice.

Čaj od bazge 3
Između debele bazgove kore i središnjeg dijela stabla nalazi se svijetlozeleni ovoj – od njega se priprema čaj koji uspješno čisti želudac.
2 čajne žličice te svijetlozelene mase prelijte se s 1/4 litre kipuće vode, nakon 10 minuta procijedite i pijte gutljaj po gutljaj.


Mjere opreza
Zeleni dijelovi bazge sadrže toksine koji mogu uzrokovati mučninu, povraćanje, proljev, gušenje, teško disanje i bol u trbuhu. Sirova bazga se prije upotrebe mora dobro popariti kipućom vodom ili prokuhati.

Kada se bazga pravilno koristi nema nuspojava.


izvor:    http://alternativa-za-vas.com

PEČENA JUNETINA




Sastojci:

1,5 kg junetine
1 veliki crveni luk
250 ml grill umaka
400 ml vode
so
svježe mljeveni crni biber
6-8 peciva ili lepina


Priprema:

Popite pečenje sa solju i biberom. Narežite luk na tanke krugove. Stavite pečenje u expres lonac, preko kriške crvenog luka, a zatim prelijte s smjesom vode-grill umaka i začinite. Zatvorite pretis i stavite da se kuha. Kada parenje započne smanjite jačinu vatre (ringle) i kuhajte 1 i po sat. Ispustite paru postepeno. Kada je spremno poslužite na pecivima.

PELIN - PRIJATELJ PROBAVE I UBOJICA PARAZITA




Pelin je velika razgranata biljka, srebrnih listova, karakteristična mirisa i neugodno gorka okusa.
Legenda glasi da je božica Artemida darovala pelin ženama za olakšavanje poroda te je tako i dobio latinsko ime - Artemisia absynthium.
Njegova upotreba bilježi se od doba Rimljana, a često se spominje i u Bibliji.
Hipokrat ga je prepisivao kod bolova, amnezije i reumatizma.
Pripravci biljke iznimno su ljekoviti ako se daju u pravilnim omjerima, dok u većim dozama pelin ima opojno djelovanje.
U 18. stoljeću pelin je bio omražen kod vlasti, jer su ga mnogi zloupotrebljavali za drogiranje.
Slavno halucinogeno piće apsint nije slučajno dobilo ovo ime, već zato što je njegov glavni sastojak pelin, koji mu daje ta svojstva.
Danas je takva prava verzija apsinta zabranjena u mnogim zemljama zbog štetnog opojnog učinka.

Međutim, u manjim dozama, pelin je bezopasan i slovi kao najjači prirodan lijek ikad poznat, a posebno je učinkovit kod parazita i probavnih tegoba.


Ubojica parazita


Prema doktorici Huldi Clark, autorici mnogih knjiga i izumiteljici zappera i antiparazitnog programa, paraziti su među glavnim uzročnicima mnogih bolesti.
Pelin je jedna od rijetkih biljaka koje imaju snažno antiparazitno djelovanje.
Ova biljka sadrži tujone i izotujone, koji ubijaju ne samo odrasle parazite nego i njihova jajašca.
Među sastojcima pelina je i santonin, poznat kao lijek za bolesti uzrokovane parazitima.
Prisutan je i seskviterpen lakton, koji oslabljuje membrane parazita te ih lako ubija.


Najbolji lijek za probavu


Pelin je jedan od najučinkovitijih i najbrže djelujućih lijekova za sve vrste tegoba s probavom i žuči.
Svoju veliku gorčinu zahvaljuje absintinu, koji djeluje na probavu i cirkulaciju.
Vjerojatno ste čuli da uzimanje gorkih namirnica prije jela pospješuje probavu.
Gorki okus u ustima potiče stvaranje žuči i rad crijevnih žlijezdi i na takav način omogućuje bolju probavu.
Osim kao digestiv koristi se i protiv visoke temperature i malarije, pri čemu nadmašuje poznatiji, ali i toksičniji kinin. Sustavno liječi i pretilost i šećernu bolest.
Ima i iznimno tonizirajuće djelovanje te uklanja tjelesnu slabost.
Kada se pije u malim količinama potiče rad bubrega te pomaže kod bolesti bubrežne nakapnice, upalnih nadražaja bubrega, katara mjehura i vodene bolesti.
Ženama se preporučuje za poticanje i regulaciju menstruacije.
U jednoj studiji na Yaleu oboljelima od Kronove bolesti tijekom deset tjedana davana je terapija s pelinom umjesto steroida.
Primijećeno je da mnogima od njih steroidi više nisu bili potrebni, te da im se kvaliteta života poboljšala, a to je jedna od stvari koju im moderni lijekovi nisu pružili.

Ljekovito djelovanje pelina:
  • tjera i uništava parazite
  • sprečava rast štetnih mikroorganizama
  • olakšava grčeve
  • odstranjuje plinove i kronični zatvor
  • poboljšava probavu i apetit
  • pomaže stvaranju žuči
  • poboljšava rad jetre i žučnog mjehura
  • liječi trovanja
  • stimulira menstrualni ciklus
  • suzbija visoku temperaturu
  • okrepljuje, obnavlja i oporavlja organizam
  • ubrzava rad organizma
  • potpomaže mršavljenju
  • olakšava porod



Upotreba pelina


Pelin berite između srpnja i kolovoza prije cvjetanja. Upotrebljavajte korijen i list. Koristite ga svježeg ili sušenog u hladu.
Od pelina možete pripremiti prah, vino, rakiju, tinkturu i ekstrakt.
Uzimajte ga u strogo propisanim dozama. S obzirom na to da je iznimno gorak, možete ga miješati s medom ili sokom ili ga popiti u kapsuli.

Čaj od pelina
Prelijte žličicu pelina šalicom vruće vode i ostavite neka odstoji poklopljeno 15 minuta. Zatim procijedite.
Pijte do tri šalice dnevno, maksimalno tjedan dana.

Ljekovito vino/pivo od pelina
Ostavite pola šake pelina da odleži u litri bijeloga vina ili piva dva tjedna, a zatim procijedite.
Uzimajte jednu malu čašicu tri do četiri dana zaredom za poticanje apetita, kao digestiv ili natašte protiv glista.

Oblozi od pelina
Namočite krpicu u uvarak od pelina i položite na bolno mjesto. Oblozi se koriste kod otvorenih rana ili nagnječenja tkiva.

Pomoć kod gripe
Dva puta dnevno pojedite jedan gram praha pelina sa žličicom meda.


Pelin kao prirodan Insekticid


Pelin je biljka koju bi svi trebali imati posađenu u vrtu, jer štiti plodove od raznih nametnika.
Protiv lisnih uši, hrđe, grinja, gusjenica i mrava u 10 l vode (najbolje kišnice) potopite 300 g svježih listova i cvjetova pelina ili 30 g suhog pelina.
Ostavite pelin da se namače u vodi dva do tri dana, nakon čega je tekućina spremna za prskanje.

Važno je znati

Zabranjeno je koristiti pelin tijekom trudnoće, dojenja i krvarenja u želucu ili unutarnjim organima.


 Svidio ti se članak?
Podijeli ga s prijateljima!



izvor:   http://alternativa-za-vas.com


TELEĆI KOTLETI S POVRĆEM U SOSU




Sastojci:

1kg telećih kotleta
2 patlidžana
2 tikvice
2 paprike
8 šampinjona
1 crni luk
vrhnje za kuhanje
maslac
so
biber
ulje


Priprema:

Teleće kotlete blago istucati, posoliti i ispržiti na tavi. Kad su ravnomjerno pečeni, dodati u tavu komad maslaca, pustiti da se otopi pa naliti vrhnjem za kuhanje. Kuhati dok se sos ne ugusti i dok ne dobije svijetlosmeđu boju. Svo povrće izrezati na kriške i zapeći na roštiljskoj tavi. Servirati ga kao prilog kotletima u vrhnju.

"TRAVA IVA OD MRTVA PRAVI ŽIVA"




Trava iva (lat. teucrium montanum) vrlo je ljekovita biljka koja raste u planinskim krajevima diljem svijeta.
Kod nas je poznata i pod nazivima dupčac i gorski cmilj, a iskusnom nalazniku vrijedi kao zlato.
Prepoznatljiva je po malim grmićima s blijedo žućkastim cvjetićima na vrhovima grančica.
Stabljike su pretežno uzdignute i djelomično drvenaste.
Listovi su bez peteljke, dlakavi samo s naličja, zeleni i sivo bjeličaste boje.
Ova biljka raste po suhim, toplim i krševitim mjestima, na visinama od oko 800 m i više, uglavnom na južnim obroncima.


Sastav i ljekovita svojstva


Trava iva koristila se za liječenje još u doba antike.
Postoji staro narodno vjerovanje na Balkanu prema kojemu ova trava omogućuje mentalni i fizički oporavak nakon duge bolesti, teške tjelesne ili duševne iscrpljenosti.
Iako je manje poznata u široj javnosti, trava iva jedna je od najpouzdanijih ljekovitih biljaka. Jako je cijenjena u planinsko-brdskim krajevima, a kažu da liječi skoro sve teške bolesti.
Uz nju se veže jedna narodna izreka: „Trava iva od mrtva pravi živa“.
Izuzetno je gorkog i oporog ukusa, a u narodnoj medicini koristi se za liječenje mnogobrojnih bolesti, prije svega probavnih i dišnih organa, pa čak i kod tuberkuloze pluća.
Trava iva u svojem sastavu ima gorke tvari, tanin, metanol, petrolejski eter, kloroform, etilni acetat, 1-butanol.
Zbog tih sastojaka čak je i ljekarnici često preporučuju za jačanje imuniteta, a odličan je izbor za ljude koji su izloženi jakom stresu.
Zbog gorkih tvari pomaže kod mnogobrojnih bolesti želuca te olakšava nadutost.
Svojim antiseptičkim djelovanjem uništava patogene mikroorganizme, odstranjuje štetne tvari u crijevima i želucu.
Djelotvorna je kod bolesti usta i grla, raznih infekcija, gljivica i afti.
Čaj trave ive liječi grčeve i čisti  krv. Upotrebljava se i protiv svih vrsta groznica te kao pomoć kod šećerne bolesti.
Prema novim istraživanjima, razina antioksidativnih tvari u čaju podjednaka je onoj u ginku i zelenom čaju, poznatim po izvanrednoj ljekovitosti.
Tinktura trave ive pomaže kod  hemeroida, te bolesti jetre i žuči jer potiče stvaranje i protok žučne kiseline.
Kao kupka povoljno djeluje na kožu, naročito kada je riječ o ranama i promjenama na koži. Vrlo je popularna u obliku balzama za ublažavanje  reumatizma.
Koja vas god bolest mučila, pokušajte liječenje s travom ivom jer je ona – univerzalni lijek.

Svojstva trave ive:
  • djeluje protiv bakterija i gljivica
  • pomaže kod bolesti želuca
  • smanjuje upale
  • jak je antioksidans
  • pomaže kod depresije
  • regulira probavu
  • izbacuje višak tekućine iz organizma
  • primjenjuje se u liječenju bolesti dišnih organa
  • jača imunitet
  • pomaže kod hemoroida i šećerne bolesti
  • čisti organizam


Berba i pripravci


Trava iva cvijeta od lipnja do rujna, a sakuplja se baš u to vrijeme.
Želite li pravilno brati travu ivu, lisnate cvjetne vrhove grančica sijecite oštrim škarama i brzo ih sušite na prozračnom mjestu da bi im sačuvali boju i specifičan miris.
Gdje god da berete travu ivu, barem trećinu vidljivih cvjetova ostavite netaknute. Jer osim što je ljekovita, korisna je i zato što izvrsno vezuje ono malo zemlje na golom kamenjaru.

Priprema čaja
Prelijte žličicu trave ive s dva decilitra vruće vode i odmah poklopite. Poslije 15 minuta procijedite. Pijte čaj jednom do dvaput dnevno prije jela.

Priprema tinkture
20 grama trave namočite u jednom decilitru alkohola. Ostavite da stoji dva tjedna. Pijte triput dnevno po 20 kapi.

Prah
Osušenu travu ivu sitno sameljite u mlinčiću za kavu.  Uzimajte jedan do tri grama prije jela.


izvor:   http://alternativa-za-vas.com

petak, 24. veljače 2017.

20 PRIMJENA ALOE VERE KOJE ĆE VAS IZNENADITI




Postoji mnogo načina upotrebe aloe vere od kojih tijelo i um mogu imati velike koristi.
Ovu biljku su stari Egipćani nazivali "biljka besmrtnosti", a kod Amerikanaca je poznata kao "Wand of the Heaven" (nebeski štapić).
Aloe vera ima jedinstveni sastav i ljekovita svojstva koja sve više iznenađuju znanstvenike.
Čarobna formula aloe vere je sočan i proziran gel koji se nalazi u njenim velikim zelenim listovima.
Ovaj gel sadrži preko 200 korisnih aktivnih tvari poput antrakinona, aminokiselina, enzima, lignina, sterola, saponina, vitamina i  minerala.
Neki sastojci aloe vere još nisu poznati znanosti.

Praktična primjena aloe vere u svakodnevnom životu


1. Smanjuje bol i svrbež izazvan ubodom insekata
Nanošenje rashlađenog gela na mjesto ugriza opušta i smiruje bolno mjesto.
 
2. Minimizira oštećenje tkiva uzrokovano ozeblinama
Aloe gelom ili sokom iscijeđenim iz listova biljke tretirajte oštećeno tkivo dva puta dnevno.

3. Pomaže kod kožnih osipa i alergijskih reakcija
Ako niste u mogućnosti nabaviti gel možete koristiti i ekstrakt aloe. Primjenjujte ga najmanje tri puta dnevno na području zahvaćenom osipom.

4. Suzbija virus herpesa
Nanesite losion aloe vere na ranicu herpesa i ostavite da se osuši. Tako ćete ublažiti posljedice izbijanja herpesa.

5. Smanjuje probleme s aknama i pojavu dosadnih prištića
Nanesite čisti gel neposredno nakon pranja i čišćenja kože.

6. Olakšava simptome psorijaze, dermatitisa i ekcema
Aloe je pravi nektar za kožu. Ona djeluje umirujuće, čisti kožu od nečistoća, dezinficira i ubrzava zacjeljivanje.

7. Čisti organizam iznutra i izvana
Losion, gel i šampon mogu se primijeniti lokalno za čišćenje i njegu kože i kose. Oralno uzimanje aloe vere potpomaže detoksikaciji probavnog trakta i krvi.

8. Smanjuje pigmentaciju i tamne mrlje na koži
Imate li problema s neujednačenim tenom, redovito primjenjujte aloe vera gel ili kremu na problematična područja.

9. Masaža kože pilingom od aloe vere
Napravite vlastiti prirodni piling za tijelo! Promiješajte dvije žlice aloe vera gela, žličicu soka limuna i dvije žlice smeđeg šećera. Dobro umasirajte u kožu, a zatim operite mlakom vodom.

10. Pripravak za opekline koji možete napraviti sami
Pomiješajte ulje pšeničnih klica i aloe gel te njime tretirajte opečeno područje.

11. Recept protiv sunčevih opeklina
Pomiješajte 1 žlicu slanutkovog brašna, 1 žlicu praha narančine kore, 1 žlicu skute i 1 žlicu aloe gela. Mješavinu aplicirajte na kožu i isperite nakon 30 min.

12. Vrhunska njega kože
Aloe gel i sok hidratiziraju i omekšavaju kožu. Nanesite ga na lice i nakon 20 minuta isperite običnom vodom.

13. Zaštita od ožiljaka i strija
Pomiješajte 2 šalice morske soli, 1 šalicu kokosovog ulja, 1 šalicu aloe vere i 2 šalice meda. Smjesu nanesite na tijelo i ostavite da djeluje pola sata. Nakon toga isperite.

14. Pomlađivanje kože
Ako se redovito primjenjuje, ova biljka pridonosi mladenačkom izgledu, ublažava starenje kože i pojavu bora.

15. Njega kože nakon brijanja
Gel aloe vere je odličan pripravak za njegu kože nakon brijanja.

16. Brži rast i bolji izgled kose
Aloe vera ubrzava rast kose i daje joj svilenkasti sjaj. Masirajte vlasište preparatima na bazi aloe vere, a zatim dobro isperite kosu.

17. Pomaže protiv astme
Udisanje pare lišća aloe vere kuhanog u vodi dokazano ublažava astmu.

18. Smanjuje razinu šećera u krvi
Sokovi aloe vere smanjuju razinu šećera u krvi što je vrlo korisno za dijabetičare.

19. Prirodno njeguje zubi
Korištenje paste za zube na bazi aloe vere održava zube zdravima te jača desni.

20. Čudotvorno ljekovito svojstvo za cijeli organizam!
Kod unutrašnje primjene, aloe vera ublažava probavne smetnje, žgaravicu, čireve, hemeroide, urinarne infekcije, kolitis, probleme s prostatom, reumu i artritis.

"Postoje četiri biljke koje su neophodne za čovjeka: pšenica, grožđe, maslina i aloe. Prva hrani, druga pruža radost srcu, treća osigurava harmoniju, a četvrta čini čovjeka zdravim." - Kristofor Kolumbo


izvor:    http://alternativa-za-vas.com

PAPRENJACI




Sastojci:

450 g brašna
180 g masti
150 g šećera
150 g oraha
1 jaje
3 žutanjka
2 žlice meda
cimet
klinčići
papar
muškatni orah


Priprema:

U brašnu razdrobite mast, dodajte šećer, mljevene orahe, jaje, žutanjke, med, cimet, malo klinčica u prahu, muškatnog oraha i papar. Sve to umijesite u prhko tijesto. Ostavite ga stajati oko pola sata na hladnom mjestu, zatim ga razvaljajte na dasci i režite kekse ukrasnim kotačićem ili specijalnim drvenim kalupom za paprenjake.
Izrezane pecite na namazanoj tepsiji oko 15 minuta na temperaturi od 200 C - 220 C  (473 - 493 K).


Iz knjige   DOMAĆI KOLAČI

ZLATNA MJEŠAVINA MEDA I KURKUME: PRIPREMITE NAJSNAŽNIJI DOMAĆI ANTIBIOTIK I SREDSTVO ZA PREVENCIJU RAKA



Mješavina meda i kurkume poznata je i kao Zlatna mješavina.
"Zlatna" je zbog svojih velikih zdravstvenih dobrobiti, ali i zbog izgleda koji podsjeća na boju tog plemenitog metala.
Kurkuma i med imaju snažna protuupalna i antikancerogena svojstva.
Pomažu uništavanju mnogih vrsta bakterija koje su uzročnici bolesti te povećavaju prirodnu otpornost organizma.
Kurkuma sadrži kurkumin (prirodan aktivni sastojak) koji djeluje na više od 150 različitih bolesti.

Sastojci:
  • 1 čajna žlica naribane limunove kore
  • 1 čajna žlica kurkume
  • 100 g meda
  • 2 čajne žlice jabučnog octa
  • prstohvat crnog papra
Priprema:
U posudici pomiješajte kurkumu, jabučni ocat i crni papar.
Dodajte ribanu limunovu koru i med.
Dobro promiješajte sve sastojke dok ne dobijete homogenu smjesu.
Smjesu stavite u staklenu čašu i pohranite u hladnjak.

Doziranje
Dnevna doza je jedna jušna žlica Zlatne mješavine.
Kako bi postigli najbolji rezultat, pripravak konzumirajte ujutro.
Stavite u usta i pustite neka se otopi, a zatim progutajte.
Pričekajte nekoliko minuta prije nego što popijete vodu ili neku drugu tekućinu.
Ova mikstura se preporučuje i onima koji boluju od hemofilije i hipertenzije zato što kurkuma smanjuje rizik od zgrušavanja krvi i regulira krvni tlak.

 Svidio ti se članak?
Podijeli ga s prijateljima!



izvor:   http://alternativa-za-vas.com

STUDENTSKI KOLAČ




Sastojci:

150 g suhih smokava
250 g šećera
250 g grožđica
5 bjelanjaka
200 g šećera
1 oblatna


Priprema:

Suhe smokve izrežite i izmiješajte sa grožđicama i šećerom. Od bjelanjaka i 200g šećera istucite čvrst snijeg, pa ga lagano izmiješajte sa grožđicama i smokvama. Smjesom premažite oblatnu i pecite na temperaturi do 180 C - (453 K) oko 25 minuta. Ohlađeni kolač režite na štapiće.


iz knjige   DOMAĆI KOLAČI

ŠTUCANJE I NEKI OD NAČINA KAKO GA ZAUSTAVITI


                                                         (foto: google images)

Štucanje, odnosno nehotično grčenje ošita, najčešće nije ništa drugo do bezazlena i kratkotrajna smetnja. Događa se svakome, a trudnice će vam potvrditi da katkad osjete i štucanje djeteta u utrobi.


Uzroci: 

Medicinski stručnjaci ne mogu sa sigurnošću objasniti zašto se ošit nekad počne nehotično stezati pri čemu dolazi do štucanja. Nije isključena povezanost štucanja sa živcima ili s uzimanjem pretjerane količine tekućine ili hrane. U vrlo rijetkim slučajevima, štucanje je popratna pojava nekog oboljenja, poput upale slijepog crijeva ili dijabetesa.


Liječenje ljekovitim biljem: 

Za zaustavljanje štucanja stručnjaci biljne medicine preporučuju topli čaj od kamilice (Matricaria recutita) koji navodno ima antispazmodički učinak.
Još jedan biljni lijek koji može donijeti olakšanje je čaj koji ćete napraviti od sljedeće mješavine: 1/2 šalice tinkture od metvice (Mentha piperita) i konopljuše (Eupatorium perfoliatum) uz dodatak nekoliko kapi paprike (Capsicum frutescens) te soka od 1/2 limuna u 1 šalici vruće vode.

 
Liječenje kod kuće: 

Svi navedeni domaći recepti imaju isti cilj: odbacivanje ili zaustavljanje živčanih impulsa koji uzrokuju štucanje. Evo nekoliko prijedloga:
  • Stavite žličicu šećera pod jezik i pustite da se šećer polako otapa. Možete progutati šećer na suho ili uz čašu vode.
  • Savijte se u struku prema naprijed i pijte vodu sa suprotne strane čaše.
  • Uz pomoć vatiranih štapića za uho škakljajte točku gdje se sastaju meko i tvrdo nepce.
  • Zadržite dah i istovremeno progutajte onoga časa kada osjetite poriv za štucanjem. Ovaj ćete postupak vjerojatno morati ponoviti nekoliko puta prije no što štucanje prestane.
  • Prislonite smeđu papirnatu vrećicu na usta i udahnite snažno i brzo najmanje 10 puta.
  • Držite vrećicu čvrsto prislonjenu uz lice kako ne bi propuštala zrak.
  • Sišite komad limuna natopljenog angosturom (gorki liker s dodatkom osušene kore južno-američkog drveta Calipea officinalis) i posutog kajenskom paprikom ili progutajte 1 žličicu octa.
  • Ako vaše dijete štuca, recite mu da zadrži dah i da se ne smije te ga istovremeno nježno škakljajte.

 
Akupunktura: 

Stručnjaci akupunkture tvrde da se dugotrajno štucanje može zaustaviti podraživanjem točaka na ruci, stopalima i leđima. Zatražite pomoć stručnjaka akupunkture.


izvor:    http://abeceda-zdravlja.com

četvrtak, 23. veljače 2017.

EREKTILNA DISFUNKCIJA ILI IMPOTENCIJA




Impotencija, odnosno nemogućnost postizanja održavanja erekcije penisa potrebne za spolni užitak oba partnera, može imati razoran učinak na samopoštovanje muškarca i njegove partnerice. Gotovo svaki odrastao muškarac ima povremene tegobe s postizanjem ili održavanjem erekcije. Bez obzira na težinu i narav poremećaja, liječenje uvijek donosi određeni stupanj olakšanja.
 
Simptomi: 

Nemogućnost postizanja ili održavanja erekcije osnovna je karakteristika impotencije. Ove se smetnje mogu javiti u nekoliko različitih oblika.
  • Ako je impotencija kratkotrajne ili povremene naravi, vjerojatno nije riječ o ozbiljnom poremećaju. Povremene smetnje mogu se javiti u svakoj životnoj dobi, a prije ili kasnije dožive ih gotovo svi muškarci.
  • Ako se impotencija razvija postupno i uporno, vjerojatno postoji uzrok organske naravi i impotencija je u tom slučaju kronična.
  • Ako se impotencija javi iznenada, a istovremeno još uvijek možete postići erekciju rano ujutro ili prilikom samozadovoljavanja, uzrok impotencije vjerojatno je psihološke naravi.
 
Obratite se liječniku: 
  • ako je impotencija povezana s osjećajem tjeskobe ili ugrožava vaš spolni život. Pružanjem potrebnih informacija, liječnik može otkloniti neke zablude koje često dodatno otežavaju tegobe spolne naravi.
  • ako impotencija potraje dulje vrijeme. Organski uzroci impotencije mogu nagovijestiti šire, moguće opasne poremećaje. Sužavanje arterije spolnog uda može, primjerice, ukazati na koronarno srčano oboljenje. Što se same impotencije tiče, liječnik može preporučiti mjere za ublažavanje smetnji ili uporabu mehaničkih pomagala kad liječenje nije moguće.
 
Uzroci: 
 Još prije samo dvadesetak godina, liječnici su pojavu impotencije često objašnjavali psihološkim tegobama ili, kad bi se javila kod starijih muškaraca, prirodnim procesom starenja. Danas se prevladavajuće medicinsko mišljenje udaljilo od oba navedena uzroka lako je u starijoj životnoj dobi muškarcu potrebno više vremena za postizanje spolne uzbuđenosti, kronična impotencija zahtijeva liječenje. Štoviše, .uzroci poremećaja najčešće su organskog podrijetla. Urolozi danas vjeruju da su u gotovo 90 posto slučajeva trajne impotencije muškaraca starijih od 50 godina uzroc organske naravi. Budući da je erekcija prije svega reakcija krvožilnog sustava, ne iznenađuje da je impotencija u ovoj dobnoj skupini posljedica različit "poremećaja koji sprečavaju normalan dotok krvi u spolni ud, primjerice ateroskleroze ili dijabetesa. Još jedan oblik krvožilnog poremećaja je oštećenje vene, što dovodi do prebrzog povlačenja krvi iz penisa. Ostali organski poremećaji, poput hormonske neravnoteže i određenih kirurških zahvata, također mogu izazvati impotenciju.
Krvožilni procesi koji dovode do erekcije pod nadzorom su živčanog sustava tako da određen lijekovi koji se upotrebljavaju uz liječnički recept mogu poremetiti normalan sustav prijenosa živčanih signala. Potencijalni krivci uključuju brojna stimulativna sredstva, sedative, sredstva za poticanje mokrenja, antihistaminike te lijekove koji se koriste za liječenje visokog krvnog tlaka, raka ili depresije. Alkohol, duhan i droge, poput marihuane, također mogu pridonijeti pojavi impotencije.
Kod mlađih muškaraca impotencija je uglavnom poremećaj psihološke naravi. Napetost i tjeskoba česta su posljedica nedovoljne komunikacije s partnericom ili razlika u seksualnim sklonostima. Spolne tegobe također mogu biti povezane s osjećajem potištenosti, nedoraslosti situaciji, osobnim strahom, roditeljskim ili društvenim odbacivanjem te seksualnim zlostavljanjem u djetinjstvu.
 
 
Liječenje: 
Ako imate povremene tegobe s postizanjem ili održavanjem erekcije, imajte na umu da s godinama spolno uzbuđenje zahtijeva sve više vremena te da spolno zadovoljstvo ne treba izjednačavati sa samim snošajem. Ako su smetnje stalne ili dugotrajne, obratite se liječniku. Posljednjih se godina značajno povećao izbor mogućih načina liječenja.
 
 
Aromaterapija: 
Eterična ulja kadulje, sandalovine i ylangylanga pospješuju opuštanje i osjećaje senzualnosti. Dodajte po dvije kapi ovih ulja u 4 žličice ulja za masažu ili u vodu za kupanje.
 
 
Kinesko ljekovito bilje: 
Liječnici kineske medicine vjeruju da pretjerana tjeskoba može izazvati pad energije u jetri. Cesto se preporučuje »Zlatna komora«, kombinacija ljekovitog bilja, katkad uz dodatak korijena ljutike.
 
 
Liječenje ljekovitim biljem: 
Ginko, damijana (sušeno lišće meksičke biljke Turnera aphrodisiaca) i azijski ginseng nalaze se u mnogim preparatima koji se prodaju kao spolni stimulansi. Imajte na umu da su tvrdnje o njihovim afrodizijačkim svojstvima u najmanju ruku pretjerane.
 
 
Konvencionalna medicina: 
U svrhu postizanja bezopasnog i učinkovitog rješenja, prvi izbor mnogih urologa u slučajevima kroničnih i težih oblika impotencije je jedna vrsta vakuum-pumpice, prije svega kod starijih muškaraca. Ovaj uređaj izaziva pojačani dotok krvi u spolni ud stvaranjem negativnog tlaka u okolnom području. Potom se na korijen uda navlači elastični prsten kako bi se održala erekcija. Prsten se mora ukloniti nakon najviše 30 minuta kako bi se omogućio normalan protok krvi.
Erekciju također možete izazvati injekcijom papaverina ili prostaglandina neposredno prije snošaja. Ovi lijekovi mogu i dugoročno pospješiti spolnu moć i protok krvi u spolnom udu.
Uzimanjem pentoksifilina ili johimbina jedan do dva sata prije snošaja također se može pospješiti protok krvi. Ostali spolni stimulansi mogu biti od pomoći uglavnom iz psiholoških razloga.
U slučaju tegoba s krvnim žilama, kirurški zahvat kojim se otvaraju dovodne arterije spolnog uda uspješan je u otprilike 50 posto slučajeva. Kad se ovaj zahvat tek počeo primjenjivati 1970-ih godina njegova je učinkovitost isprva bila precijenjena, ali danas su tehnike zahvata znatno usavršene.
U slučaju neuspjeha navedenih načina liječenja, određen broj muškaraca odlučuje se za usadke za spolni ud. Najjeftiniji oblik je polukruti tip umetka kojim se postiže trajna erekcija. Sofisticiraniji, ali i skuplji usadci napuhuju se uz pomoć sprave slične pumpici, skrivene ispod kože mošnji.
Ako liječnik procijeni daje uzrok impotencije psihološke naravi, preporuča se da razmislite o svom odnosu s partnericom i provjerite moguće izvore
stresa ili napetosti. Osposobljeni terapeut može pomoći kod ovakvih tegoba i razotkriti probleme poput nepotrebnog osjećaja krivnje, straha od nezadovoljavajućeg snošaja ili raznih negativnih stavova i zabluda o snošaju koje ste usvojili tijekom djetinjstva.
 
 
Alternativni načini liječenja: 
Mnogi od njih naglašavaju važnost dobrog zdravlja i opuštenosti za zadovoljavajući spolni život. Za dopunu niže navedenih oblika liječenja možete se obratiti stručnjaku akupunkture ili homeopatije.
 
 
Liječenje kod kuće: 
  • Primjenjujte različite oblike intimnog dodirivanja. Nemojte usmjeravati misli na erekciju. Strpljivost tijekom snošaja i poznavanje različitih načina međusobnog ugađanja često mogu dovesti do povratka pune spolne moći.
  • Umjerena (ali ne i pretjerana) tjelovježba pospješuje opuštanje tijela, potiče tjelesnu energiju, svijest i seksualnost.
  • Stres i tjeskoba onemogućavaju dotok krvi u spolne organe. Iskušajte različite tehnike opuštanja, uključujući jogu, meditaciju i masažu. Uzajamna masaža usporava tijek snošaja i otvara međusobnu komunikaciju.


izvor:    http://abeceda-zdravlja.com

KOLUTIĆI S MARMELADOM




Sastojci:

350 g brašna
150 g margarina
1 jaje
2 žutanjka
100 g šećera
150 g marmelade od marelica ili ribizla
rum
100 g šećera u prahu
1 vanilin-šećer


Priprema:

Od brašna, margarina, šećera, jaja i žutanjaka zamijesite prhko tijesto. Kad je pola sata odstajalo na hladnom mjestu, razvaljajte ga sasvim tanko. Izrežite kolutiće ili zvjezdice, i to polovicu njih s rupicom na sredini. Složite u tepsiju jedne do drugih i stavite peći oko 10 minuta na tempreraturi od 200 C - (473 K). Pečene kolutiće s rupicom stavite na papir i pospite šećerom u prahu i vanilin-šećerom. Preostalu polovicu čitavih kolutića premažite marmeladom u koju ste umiješali malo ruma, te preklopite s pošećerenim kolutićima.


iz knjige  DOMAĆI KOLAČI

KURJE OČI I KALUSI




Ma kako vam mogu smetati kurje oči i zadebljanja kože, razlog zbog kojega ih tijelo stvara je da zaštiti osjetljivu kožu izloženu pritisku ili trenju o kost ispod nje. Kurje oči općenito se javljaju na nožnim prstima i stopalu, dok se kalusi ili zadebljanja kože mogu razviti na rukama, stopalima ili drugdje gdje se ponavlja trenje - čak i na bradi violinista.
Tvrdo kurje oko je komadić zadebljale mrtve kože s nabijenom, tvrdom jezgrom; meko kurje oko ima mnogo tanju površinu i obično se javlja među nožnim prstima. Sjemenoliko kurje oko, najmanje čest oblik, je komadić tvrde kože oko malog čepa kolesterola; sjemenoliko kurje oko javlja se samo na tabanu i često prati anhidrozu, ili nemogućnost pravilnog izlučivanja znoja.
Poput kurjih očiju, kalusi ili zadebljanja kože imaju nekoliko oblika. Pored običnog kalusa, u pravilu izazvanog trenjem ruku ili stopala, postoji i kalus na tabanu i nasljedni kalus, koji se može javiti na tabanima ili dlanovima. Svi su oni veći od kurjih očiju - promjera do 2,5 cm - i nedostaje im izdajničko središte.
 
 
Simptomi: 
  • tvrdo kurje oko je zbijeni komadić tvrde kože s gustom jezgrom, smješten na gornjoj strani nožnog prsta, vanjskoj strani malog prsta ili tabanu
  • meko kurje oko je pocrvenjeli predio kože promjera do 1,5 cm s tankim glatkim središtem s bočne strane nožnog prsta
  • sjemenoliko kurje oko je krug mrtve kože na peti ili gornjem dijelu tabana nalik na čep
  • kalus ili zadebljanje kože je komadić zbijene mrtve kože široke do 2,5 cm na tabanima, dlanovima ili bilo kojem drugom predjelu izloženom trenju
  • kalus na tabanu je zbijena mrtva koža široka do 2,5 cm na tabanu, s izraženim bijelim središtem
  • nasljedni kalus je predio mrtve kože širok do 2,5 cm koji se javlja tamo gdje nema očiglednog trenja ili pritiska, kao na primjer na tabanu ili dlanu. Ova tegoba ponavlja se u obiteljima i obično se vidi kod djece.
 
Obratite se liječniku: 
  • ako porežete kurje oko ili zadebljanje kože; oštećenje kože pogoduje razvoju infekcije.
  • ako iz kurjeg oka izlazi gnoj ili bistra tekućina; inficiran je ili ulcerozan. Oba slučaja zahtijevaju liječnički pregled.
  • ako dobijete kurje oko, a patite od dijabetesa, ateroskleroze ili drugih tegoba s krvotokom. U opasnosti ste od dobivanja sekundarne infekcije.
 
Uzroci: 

Neke se kurje oči i zadebljanja na stopalima razviju uslijed nepravilnih kretnji pri hodu, no većina ih je posljedica cipela koje ne pristaju stopalu. Cipele s visokom potpeticom najčešći su krivci: pritišću prste i čine žene četiri puta podložnijima tegobama sa stopalima od muškaraca.
Meke kurje oči i kalusi na tabanima mogu biti izazvani trenjem ili pritiskom. Ako se kod vašeg djeteta javi zadebljanje kože koje ne ukazuje ni na kakav jasan uzrok, vjerojatno se radi o nasljednom kalusu. Stopala su većinu vremena zatvorena u vlažnom okruženju idealnom za množenje bakterija; stafilo- kokne infekcije mogu se razviti kad bakterije uđu u kurje oči kroz oštećenja na koži. Izazovu iscjedak tekućine ili gnoja iz inficiranog kurjeg oka.
Da biste ustanovili je li tvrdi komadić kože kalus ili bradavica, liječnik će ostrugati malo kože s problematičnog područja. Bradavice krvare, dok zadebljanja samo otkrivaju još slojeva mrtve kože. Razliku je korisno znati jer su bradavice virusne i odolijevaju liječenju, dok se većina zadebljanja kože ili kalusa (osim onih nasljednih) može lako ispraviti.
 
 
Liječenje: 

Većina kurjih očiju i zadebljanja postupno nestaju kad se ukloni trenje ili pritisak: nosite cipele koje zaista pristaju vašoj nozi.
Prevencija: 
Kupujte samo cipele koje uistinu pristaju vašoj nozi. Svakako pripazite da vam odgovara širina i računajte da između vašeg najdužeg prsta i prednjeg dijela cipele treba biti oko 1 cm mjesta, izbjegavajte zašiljene cipele i visoke potpetice.
Redovito davajte obuću na popravak. Istrošeni potplati pružaju slabu zaštitu od udaraca izazvanih hodanjem po tvrdim površinama, a istrošena podstava može oguliti kožu, što pogoduje razvoju bakterija. Istrošene pete povećavaju nejednolik pritisak na petnu kost, koja nosi 25 posto vaše težine. Ako se potplati ili pete vaših cipela obično nejednako troše, otiđite ortopedu radi korektivnih cipela ili uložaka.
 
 
Liječenje ljekovitim biljem: 

Nanesite mast od nevena (Calendula officinalis) dva do tri puta na dan na kurje oči ili kaluse da biste smekšali tkivo i spriječili upalu.
 
 
Hidroterapija: 

Smanjite nadraženost stopala dužim namakanjem u toploj vodi s Epsomovom soli. Da biste smekšali osjetljive kurje oči, trljajte ih limunovim sokom.
 
 
Konvencionalna medicina: 

Većina stručnjaka odvraća pacijente od upotrebe sredstava za kurje oči na bazi salicilne kiseline koja se mogu nabaviti bez liječničkog recepta; ako se neprimjereno upotrebljavaju, flasteri za kurje oči mogu uništiti zdravo tkivo oko kurjeg oka. Pomoću pravilno postavljenih moleskinskih jastučića (jastučića napravjenih od posebne jake pamučne tkanine) može se ublažiti pritisak na kurje oko. Oralni antibiotici općenito pročišćuju inficirane kurje oči, no katkad se mora napraviti rez da bi istekao gnoj; antibakterijske masti koje se mogu nabaviti bez liječničkog recepta nisu djelotvorne kod inficiranih kurjih očiju jer je većina stafilokoknih bakterija otporna na njih.
Hidrokortizonskim kremama može se pospješiti odstranjivanje ispucalih kalusa. Nanesite kremu i prekrijte taj predio plastičnom vrećicom ili čarapom preko noći. Ujutro istrljajte zadebljanje grubim ručnikom ili četkom. Upotreba (kamena) plavučca za struganje mrtve kože kalusa nakon tuširanja i zatim nanošenje kreme na bazi ureje također može biti učinkovito. Ne pokušavajte to činiti s kurjim očima; trljanjem ćete ih samo učiniti osjetljivijima i bolnijima.
Možete razmotriti mogućnost operacije da biste uklonili kalus s tabana, no on će se vjerojatno vratiti. Bolji pristup je paziti da stopala budu suha i pošteđena trenja. Nosite cipele koje uistinu pristaju vašoj nozi i pamučne čarape, a ne vunu ili sintetička vlakna koja bi mogla nadraživati kožu. Ako ortoped misli da e vaše kurje oko ili kalus izazvano neprirodnim položajem stopala ili rotacijom kuka, problem se može spraviti pomoću ortopedskih uložaka za cipele.
 
 
Alternativni načini liječenja: 

Neki praktičari alternativne medicine rade na ispravjanju tjelesne neravnoteže pri stajanju i hodanju. Među tehnike rada na tijelu koje bi mogle pomoći ludima koji pate od kroničnih kurjih očiju i kalusa ubrajaju se metode Rolfing, Aston-Patterning i Feldenkrais
 
 
Liječenje kod kuće: 

Najbolji lijek za kurje oči i zadebljanja kože jest pronaći uzrok trenja i ukloniti ga. U međuvremenu postupajte pažljivo sa stopalima:
  • Napravite kupku za stopala s Epsomovom soli i namačite u njoj stopala svaki dan da biste umirili i smekšali kožu.
  • Nanesite hidrokortizonsku kremu ili mast na bazi nevena na ispucali kalus. Alojeva (Aloe barbadensis) krema je isto tako dobra za umirivanje i obnavljanje kože.
  • Podignite stopala i izložite ih svježem zraku kad god je moguće.
  • Upotrebljavajte kamen plavučac ili turpiju za zadebljanja kože ili kaluse da biste skinuli mrtvu kožu, ali nikada ne trljajte kurje oko.
  • Nemojte sami rezati ili guliti mrtvu kožu. Rezanje kurjeg oka ili kalusa može dovesti do infekcije.


izvor:   http://abeceda-zdravlja.com

srijeda, 22. veljače 2017.

POLUTICE




Sastojci:

  • Krompir
  • so, biber i vegeta
  • ulje


Priprema:

Krompir ogulite, prepolovite, operate i poredajte u malo vise nauljenu tepsiju.
Poprscite sa malo ulja, pospite zacinima i pecite na 220 C dok krompir ne omeksa i ne dobije lijepu boju.

Prijatno!


  preuzeto sa: tortekolaci.com

IZJEDA VAS ŽGARAVICA? RIJEŠITE JE SE




Žgaravica nastaje zbog ulaska želučane kiseline u jednjak. U normalnim okolnostima, kada progutate, ušće jednjaka (donji sfinkter jednjaka) se opusti kako bi hrana prošla u želudac i zatim se stisne kako ništa ne bi iz želuca dospjelo nazad u jednak. Ukoliko se donji sfinkter jednjaka previše opusti ili oslabi, želučane kiseline mogu dospjeti u jednjak i uzrokovati žgaravicu. Prehrana je kod žgaravice bitna pa donosimo listu namirnica koje treba izbjegavati:

Alkohol
Crni papar
Čokolada
Kava
Masna hrana
Pržena hrana
Kečap
Senf
Juice od naranče
Pepermint
Gazirana pića
Umak od rajčice
Ocat

Limun– prirodni lijek protiv žgaravice

Citruse inače nije pametno konzumirati kod žgaravice, ali ako pomiješate žlicu limuna i pola čaše vode i to popijte žgaravica će nestati.

7 zdravih životnih navika protiv žgaravice:

-Održavajte zdravu tjelesnu težinu. Višak kilograma stvara pritisak na abdomen, pritišće želudac prema dolje pa kiseline lakše ulaze u jednjak.
-Izbjegavajte usku odjeću- odjeća koja vas stišće stvara pritisak u abdomenu pa kiseline lakše ulaze u jednjak
-Izbjegavajte hranu koja potiče žgaravicu
-Jedite male obroke
-Nemojte odmah nakon objeda legnut, pričekajte 2 do 3 sata prije nego legnete
-Podignite uzglavlje kreveta za 10 cm- tako ćete postići da gravitacija učini svoje, a to je da istjera kiselinu nazad u želudac. Možete staviti cigle ili knjige pod nogare od kreveta.
-Ukoliko pušite, prestanite. Pušenje umanjuje efikasnost donjeg sfinktera jednjaka


izvor:   http://www.krenizdravo.rtl.hr/prehrana/izjeda-vas-zgaravica-rijesite-je-se