petak, 24. ožujka 2017.

VOĆNI KOLAČ I KANDIRANO VOĆE


Spravljanje slatkiša asocira na puno posla. U biti je spravljanje većine poslastica jednostavnije nego što vam se to u prvi mah čini. Stoga slobodno učinite taj korak. Ovdje predstavljeni recepti uspjet će i početnicima. Umijeće kandiranja odavno je zaboravljeno. Možda je jedan od razloga što u današnje užurbano vrijeme više nemamo strpljenja za složenije recepte. Šteta, jer poslastice koje je tada proizvodio slastičar čine sam vrh delicija. Kandiralo se voće jer se na taj način i konzerviralo. Ako vam je bitno zdravlje, a volite slatko, onda je voćni kolačić za vas idealan. Sušenjem ćete sačuvati vitamine i hranjive tvari. Nije potrebno dodavati šećer jer ga voće već sadrži.

Voćni kolač vrlo je ukusan i uz to zdrav. Umjesto kupljenog sušenog voća možete ga i sami sušiti, a uskoro ćemo pisati post i o tome kako sušiti voće.

Za pripravu kandiranog voća potrebno vam je više vremena, ali je postupak jednostavan. Potreban vam je lonac debela dna i po mogućnosti termometar za mjerenje šećera sa zaštitnom mrežom, da ne bi puklo staklo.



Bijeli voćni kolač


Kolač čuvajte u posudi koju ste obložili pergamentnim papirom.

- 300 g sušenog voća
- 1 jušna žlica narančina likera
- 40 g pečenih oguljenih badema
- 100 g bijele čokolade za preljev
- pečeni štapići od badema i pistacija
- naribana čokolada
- bademovo ili orahovo ulje za premazivanje


Aluminijsku foliju stavite na lim ili pladanj i namažite bademovim ili orahovim uljem. plodove - najbolje su šljive, sušene marelice ili datulje - urežite po duljini, izvadite koštice, u unutrašnjost kapnite nekoliko kapi likera i napunite bademima, Čokoladni preljev zagrijte u vrućoj kupkia dok se ne otopi. velikom pincetom uzmite plod, jednu stranu umočite u preljev oi malo osušite. Štapiće od badema i pistacija te naribanu čokoladu stavite odvojeno u jedan tanjur i utisnite kolač. Potom ga stavite na lim ili pladanj da se suši. Kolač pustite da odstoji 5-6 sati na hladnom mjestu, a potom ga složite u ukrasne čašice/papirne korpice za bombonijere. Spremite u posudu i zatvorite.




Kandirano voće


Ovaj recept uspjet će samo ako se točno pridržavate navedene temperature za šećerni sirup.

- voće, primjerice ananas, jagode, trešnje, nektarine i agrumi
- 1 l vode
- 1kg šećera

Voće operite i ostavite da se osuši ili ga osušite tapkajući. Velike plodove narežite na komadiće ili kolute. Grožđe i trešnje ubodite iglom. Kuhajte vodu sa šećerom sve dok šećer ne počne vući konce i dok otopina ne dosegne 105 C. Voće stavite na cjedilo i objesite iznad metalne zdjele. Šećernom otopinom prelijte voće tako da ga prekrijete. Pokrijte i ostavite da odstoji 24 sata. potom otopinu još jednom zagrijte na 105 C i ponovo prelijte plodove. Postupak ponovite ukupno 5 puta svakih 24 sata. Pri posljednjem postupku otopinu zagrijte na 108 C, prelijte voće i osušite na mreži za sušenje.


Dajte vašoj mašti krila pri dekoriranju kandiranog voća.


Prijatno

Nema komentara:

Objavi komentar