srijeda, 15. ožujka 2017.

RIJEŠITE SE DOSADNOG KAŠLJA



Iako kašalj može biti vrlo neugodan, on pridonosi našem zdravlju jer se tako čiste dišni putevi. U pravilu je prehlada uzrok jakog kašlja. Prvo osjećamo nadražaj grla, a potom počnemo kašljati. Sredstva koja pospješuju iskašljavanje i rješavaju nas sluzi mogu olakšati tegobe. Osim toga djelotvorne su i vruće kupke i prirodna sredstva protiv kašlja. I da ne zaboravimo: pijte puno tekućine, najbolje biljne čajeve.



Sirup od sjemenki komorača


Islandski lišaj smiruje nadražene sluznice. Ovaj sirup je vrlo djelotvoran protiv podražajnog kašlja.

3 čajne žlice sjemenki komorača
3 čajne žlice islandskog lišaja
1,5 l vode
250 g žutog šećera od šećerne trske

Biljke prelijte vodom, mješavinu ugrijte do vrenja i kuhajte sve dok ne ispari otprilike polovina tekućine. Ocijedite i sa šećerom zakuhajte sirup. Uzimajte po jednu jušnu žlicu svaka 3 sata.



Čaj od lavande i metvice


Cvjetovi lavande djeluju umirujuće na dišne puteve.

20 g cvjetova lavande
20 g metvice
1 l vode

Stavite vodu da ključa,dodajte biljke i pustite da sve odstoji 5 minuta. Ocijedite i pijte 3 puta na dan po šalicu. Zasladite po želji.



Pripravak od hrena, luka i meda


Hren i luk sadrže antibiotičke tvari.

1 jušna žlica hrena
1 jušna žlica luka
5 čajnih žlica meda
5 jušnih žlica vode

Naribajte hren, pomiješajte s medom, dodajte nasjeckan luk i vodu i dobro promiješajte. Kratko kuhajte, pa ohladite. Uzimajte 5 puta na dan po 1 čajnu žlicu.



Dobar savjet


- Djelotvoran sirup protiv kašlja napravite i od crne rotkve: Rotkvu izdubite, u unutrašnjost stavite 2-3 čajne žlice meda i iglom za štrikanje napravite rupu s donje strane. Rotkvu u čaši postavite na radijator i svakih sat-dva popijte jušnu žlicu sirupa koji isteče.

-I sirup od jelovih iglica uklanja neugodan kašalj: 200 g svježih jelovih iglica pustite da odstoji 24h u pola litra vode, potom sve zagrijte do ključanja, ocijedite i zakuhajte s 500 g šećera u sirup. Pijte 2-3 čajne žlice.

- Tko preko noći stavi oblog od muškatnog oraščića, brzo će se riješiti tegoba. Na lanenu krpu nanesite debeo sloj vazelina iz ljekarne. Preko toga pospite i dobro umijesite pola čajne žlice mljevenog muškatnog oraščića. Krpu stavite na prsa i sve dobro učvrstite vunenim šalom.

- Inhaliranje pare različitih pripravaka također ublažuje kašalj. Kapnite 2-3 kapi ulja eukaliptusa, majčine dušice ili čempresa u kipuću vodu.

Nema komentara:

Objavi komentar