četvrtak, 2. ožujka 2017.

SAPUN S BILJNIM ČAJEM


Stara mudrost koja govori da poklanjanje sapuna nije dobro - zastarjela je. Svatko će se obradovati ovomu malom znaku pažnje umotanom u lijep papir.



Sumerani su već u 3. stoljeću p.n.e. znali za sapun. Koristili su ga za pranje rublja ili kao melem u liječenju. Kasnije je rimski liječnik Galen otkrio da sapun ne samo što liječi nego i čisti. Čak su i barbarski Germani proizvodili sapun od loja, pepela i biljnih sokova, a koristili su ga za bojanje kose u crveno prije ratnih pohoda. Danas možete kupiti različite vrste sapuna. Kao što ovaj recept pokazuje, jednostavno se spravlja. Prije uporabe sapuna dobro je znati sljedeće: Koža je u pravilu zaštićena slojem od masti i vode koji ima pH vrijednost 5,5. Taj se prirodni kiseli zaštitni sloj kože više ili manje narušava ovisno o temperaturi vode, trajanju pranja i sapunu, tako da je koža privremeno izložena mikroorganizmima. Tek za nekoliko sati koža se obnovi. Zato je bitna uporaba blagih sapuna. Za suhu kožu preporučuju se lagano lužnati sapuni, a kod masne lagano kiselkasti. Jednostavan sapun bez ikakvih dodataka ne napada kožu. Za ovaj postupak pravljenja biljnog sapuna, takav je sapun glavni sastojak. Možete ga kupiti ili pak sami pripraviti prema sljedećem receptu:

U staklenu posudu ulijte  50 ml vode i miješajući dodajte jednu jušnu žlicu kristala natrijeva hidroksida. Zatim u loncu otopite 100 g svinjske masti i dodajte pripravak s natrijevim hidroksidom. Miješajte još 30 minuta dok ne dobijete gustu masu. Poslije toga dobiveni sapun možete dalje obrađivati.


Biljni sapun - ovako se spravlja:


1. Upotrijebite 150 g svježega, još mekoga običnog sapuna ili izribajte već stvrdnut u pahuljice. (recept gore)


2. Po želji pripremite 90 g čaja (npr. od kamilice, cvjetova lipe, sporiša...). Zagrijte čaj s 40 ml limunova soka i sapunom, a potom ohladite.


3. Dodajte 1 do 1 i po jušnu žlicu nasitno nasjeckanoga ružmarina, 1 jušnu žlicu zobenih pahuljica i 6 kapi eteričnog ulja. Prelijte u kalup.

Nema komentara:

Objavi komentar