četvrtak, 25. svibnja 2017.

KAKO POSTIĆI DA MASNA KOŽA BUDE BEZ RUŽNOG SJAJA?




Tipičan pokazatelj masne kože jest sjaj kojim cijelo lice "zabljesne". Koža je deblja i u pravilu neosjetljiva. Karakteristične su i široke pore, koje zbog prekomjernog lučenja masti naginju k začepljenju, što nerijetko uzrokuje nečistu kožu (prištiće - ovdje mogu pomoći odgovarajuća sredstva za njegu o kojima smo pisali u prošlom postu o prištićima, koja će suziti pore, smanjiti lučenje i ukloniti višak masti ).
Za masnu kožu jutarnja i večernja čišćenja kao i vodica za lice izuzetno su  važni. Sredstva za njegu ne smiju biti agresivna zato što bi dodatno potakla lučenje masti.

Važna je količina - da bi recepti dobro uspjeli, morate se točno pridržavati navedenih količina. Najbolje je u tu svrhu upotrijebiti preciznu kuhinjsku vagu.


Mlijeko za čišćenje od bademovih mekinja


Da biste temeljito uklonili mast, šminku i prašinu, lice očistite svaku večer ovom pastom.

1 šalica bademovih mekinja
12,5 ml mlijeka
15 ml bademova mlijeka

Sve sastojke dobro pomiješajte i odmah nanesite, izostavljajući osjetljivo područje oko očiju. Umasirajte u kožu nježno kružeći prstima, a potom isperite koristeći puno mlake vode.
Ako masnu kožu redovito i temeljno peremo odgovarajućim mlijekom za čišćenje, nečista koža se neće moći razviti.


Čišćenje pšeničnim mekinjama


Naše su bake znale za ljekovita svojstva pšeničnih mekinja, posebice u slučajevima masne i nečiste kože.

2 jušne žlice vode
1 jušna žlica pšeničnih mekinja

Zagrijte vodu, dodajte mekinje i time odmah istrljajte lice. Isperite s puno mlake vode.


Vodica za lice od kadulje


Ova vodica posebno odgovara masnoj i nečistoj koži. Ružmarin čisti začepljene pore, a kadulja djeluje antiseptično.

4 kapi ružmarinova ulja
20 ml tinkture od kadulje
80 ml vodice od hamamelisa

Ružmarinovo ulje otopite u tinkturi od kadulje, dodajte vodicu od hamamelisa i sve čuvajte u tamnoj staklenoj bočici. Nakapajte na jastučić vate i nježno istrljajte lice, vrat i dekolte.


Vodica za lice od zimzelena


Ova je vodica izvrsno prilagođena potrebama masne kože. Zimzelen koji cvjeta u nebesko plavoj boji bio je u srednjem vijeku sastojak ljubavnih napitaka. Možemo sumnjati u njegove magične moći, ali medicinsko ljekovito djelovanje zimzelena nedvojbeno je. Zimzelen regulira lučenje masti i sprječava nastanak nečiste kože. Glinica čisti kožu i čini je glatkom, a možete je nabaviti u ljekarnama kao bijeli prah pod imenom Bolus alba.

250 ml destilirane vode
30 g listova zimzelena
15 g glinice
20 ml limunova soka

Vodu i listove zimzelena stavite u lonac pa prokuhajte tri puta za redom, ohladite i ponovo prokuhajte, poklopite i pustite da e ohladi. Potom pripravak ocijedite kroz gusto cjedilo i listove dobro protisnite. Pažljivo dodajte prašak glinice i limunov sok pa dobro pomiješajte. Prelijte sve u tamnu staklenu bočicu i čuvajte na hladnom. Nakon svakog čišćenja istrljajte lice, vrat i dekolte vlažnim jastučićem vate natopljenim vodicom.


Vodica od podbjela


Podbjel je cijenjen zbog svojega protuupalnog i tonizirjućeg djelovanja, koje će razviti i u vodici z lice.

1 l vode
50 g cvjetova podbjela

Cvjetove podbjela prelijte kipućom vodom, poklopite i ostavite da odstoji 10 minuta. Ocijedite kroz gusto cjedilo i dobro protisnite cvjetove. Prelijte u tamnu staklenu bočicu i čuvajte u hladnjaku.


Vodica za lice od paprene metvice


Vodica potiče prokrvljenost te sužava i čisti pore masne kože.

250 ml vode
30 g cvjetova i listova paprene metvice
50 ml vodice od hamamelisa

Paprenu metvicu stavite u hladnu vodu i kuhajte 15 minuta na laganoj vatri. Ostavite da se ohladi i ocijedite kroz gusto cjedilo. Prelijte zajedno s vodicom od hamamelisa u tamnu bocu, dobro protresite i čuvajte na hladnom.


Dobar savjet


- Masnu kožu širokih pora povremeno istrljajte kolutom limuna, ali ne češće od jednom tjedno. Kiselina će suziti pore.
- Od 4 kapi lavandina ulja i 6 kapi ulja bergamije rastopljenih u 50 ml izvorske vode dobit ćete djelotvornu vodicu za masnu kožu lica.

Nema komentara:

Objavi komentar