ponedjeljak, 13. ožujka 2017.

KADA SUNČANE PJEGE IZMAKNU KONTROLI




Točkice koje se u nekih osoba pojavljuju na licu, dekolteu, rukama i ramenima posljedica su poremećaja pigmenta. Kod većine ljudi pod utjecajem sunca u gornjem sloju kože proizvodi se visokovrijedan tamni melanin, dok se kod vrlo svijetle i osjetljive kože stvara melanin niže vrijednosti koji se skuplja u sitnim svijetlosmeđim pjegama i ne pruža zaštitu od štetnih zraka. U današnje vrijeme sunčane pjege ne drže se nečim što umanjuje ljepotu. Ako vam ipak smetaju, prekopajte po starim spisima. Naše su bake poznavale blaga sredstva koja su učinkovito otklanjala pjegice. Tko ih se želi riješiti samo na kratko vrijeme može ih prekriti tekućim puderom, a ovo će vam pomoći da izblijedite sunčane pjege:

- Svakoga dana na pjege nanesite svjež sok od peršina, maslačka, potočarke i limuna.

- Vrućom vodom prelijte punu šaku zelenih listova celera. Ohladite i listove položite na lice. Ostavite da djeluju 10 minuta.


Umivanje pripravkom od maslačka


Široko rasprostranjen maslačak nije omiljen samo djeci. On svoje sjemenke širi na sve strane svijeta. Gorak sok i pripravak od cvjetova koristi se za uklanjanje sunčanih pjega tako što se lagano nanesu na zahvaćena mjesta.

50 g cvjetova maslačka
1 l vode

Stavite cvjetove u lonac hladne vode, prokuhajte, poklopite i kuhajte 30 minuta. Ocijedite i prelijte u tamnu bocu. Ako se dva puta na dan umijete ovim pripravkom, sunčane pjege će s vremenom izblijediti.


Losion od limuna i glicerina


Svake večeri poslije čišćenja lica kapnite nekoliko kapi losiona na jastučić od vate i lagano tapkajte po licu. S vremenom će sunčane pjegice izblijediti.

60 ml 70% alkohola
60 ml glicerina
250 g meda
sok jednog limuna

Pomiješajte alkohol i glicerin, dodajte med i svježe iscijeđen limunov sok pa prelijte u tamnu bocu.


Pasta od luka i octa


Ova pasta brzo se i lako spravlja, a vrlo je učinkovita protiv sunčanih pjegica.

1 kuhinjski ili zimski luk
malo octa

Luk nasjeckajte sitno, vilicom ga zgnječite u finu kašu i miješajući dodajte ocat dok ne dobijete gustu pastu. Navečer lagano nanesite na zahvaćena mjesta.

Nema komentara:

Objavi komentar