utorak, 14. ožujka 2017.

MED OD CVJETOVA MASLAČKA




Med od maslačka osim što je jako ukusan i ljekovit je. On pomaže u detoksidaciji organizma, pročišćava jetru i doprinosi regeneraciji njenih ćelija, preporučuje se osobama sa povišenim holesterolom i trigliceridima u krvi, osobama kojim je dijagnostikovan problem "masne" jetre, upotrebljava se kao sredstvo za ublažavanje hroničnog kašlja... Preporučuje se i osobama koje dugotrajno i intezivno koriste alkohol, cigarete ili medikamente, takođe pomaže i kod problema sa urinarnim traktom (npr. učestalo mokrenje).
U najzdravije ranoproljetne salate ubraja se salata od mladih listova maslačka. U bakinoj kuhinji nije nedostajao ukusan med od cvjetova maslačka. Ova višegodišnja biljka sije se u proljeće izravno na otvorenome, a od rujna mogu se već rezati listovi. Maslačak nije posebno zahtjevan i bez poteškoća uspijeva u svakom vrtu. A za med od maslačka potrebno vam je:

- 250 g cvjetova maslačka
- 750 ml vode
- 1kg šećera
- 1 limun

Limun narežite na kolutiće i kuhajte ih zajedno s cvjetovima maslačka 20 minuta na laganoj vatri. Ocijedite pa limun i cvjetove istisnite. Šećer umiješajte u vruću tekućinu i lagano kuhajte 15 minuta. Prelijte u staklenke i zatvorite. Med od cvjetova maslačka ima trajnost godinu dana ako ga čuvate na hladnom i suhom mjestu.

Nema komentara:

Objavi komentar