nedjelja, 5. ožujka 2017.

PRIRODNA SREDSTVA ZA ZDRAVE I BIJELE ZUBE


Vrlo su često prve sekunde mjerodavne je li nam netko simpatičan i atraktivan ili nije. Pored očiju i usta posebno oblikuju izraz lica. Blještav osmijeh s besprijekorno zdravim zubima i svježim dahom djeluje neodoljivo privlačno. Tko redovito njeguje zube, ne samo da čini uslugu ljepoti nego i zdravlju. Puno uobičajenih oboljenja započinje u usnoj šupljini i ždrijelu, kao što su prehlade i probavne tegobe. Bolesni zubi mogu prouzročiti tegobe u cijelom tijelu. Osim toga, lijep ten, odlična šminka ili najatraktiniji izgled bit će uzaludan ako se pri svakoj riječi ukažu neodržavani zubi i širi neugodan zadah. Zato njezi zuba posvetite jednaku pažnju kakvu posvećujete higijeni drugih dijelova tijela jer je to najbolje za vaše tijelo i pričinit će radost vašim prijateljima. U tu svrhu možete se poslužiti prirodnim sredstvima, budući da nas priroda opskrbljuje najboljim tvarima za njegu usne šupljine.


Sigurno nije slučajnost: čvrsti i zdravi zubi


Priroda nas je blagoslovila zdravim zubalom i čvrstim desnima. O nama ovisi hoćemo li taj dar očuvati ili ne. Ova dva čimbenika izrazno su štetna za zube: karijes (trulež zuba prouzrokovana bakterijama) i paradentoza (povlačenje zubnog mesa). Oboje ne samo da može biti jako bolno nego može kratkoročno ili dugoročno dovesti do gubitka jednog ili više zuba. Do toga ne mora doći.


Prijatelji do kraja života


Odgovarajućom njegom i zdravom prehranom možemo zube očuvati do duboke starosti. Dva puta godišnje posjetite zubara. Koristite četkicu za zube s plastičnim vlaknima i promijenite je svaka 3 mjeseca. Perite zube nakon svajog obroka 2-3 minute i pri tome masirajte desni. Kao što je važna redovita njega zuba, tako je važna i uravnotežena prehrana s puno vitamina C koji, primjerice, sprječava upalu desni. Prirodna sredstva ne zaostaju za zubnim pastama, a sadrže samo prirodne sastojke.


Zubni prašak s narančom i paprenom metvicom


Ovaj djelotvoran zubni prašak jača desni i postiže dobre rezultate u slučaju već prisutne paradentoze.

40 g narančine kore
30 g suhih listova paprene metvice
10 g morske soli

Operite i naribajte narančinu koru i ostavite preko noći da se suši. Sljedećega dana prstima smrvite listove paprene metvice, pomiješajte s korom naranče i solju te spremite u porculansku posudicu ili staklenku koju možete dobro zatvoriti. Kada perete zube stavite malo praška na vlažnu četkicu.


Zubni prašak s kredom


Čista kreda je dobro sredstvo za čišćenje, koje će pouzdano otkloniti zubni kamenac i naslage. Korijen ljubičice možete dobiti pod imenom Radix Violae ordoratae. U antici je viola bila sveti cvijet posvećen bogu Panu i cijenjen zbog svoje ljekovitosti.

60 g čiste krede
20 g praška od korijena ljubičice
5 ml ulja paprene metvice

Kredu pomiješajte s praškom od korijena ljubičice i dodajte ulkje paprene metvice. Prosijte i spremite u staklenku koju možete zatvoriti. Kada perete zube, stavite malo praška na mokru četkicu.


Zubna pasta s limunom, kaduljom i korijenom perunike


U ovoj su zubnoj pasti sjedinjena prirodna znanja o liječenju. Limun jača desni i uklanja smeđe mrlje, kadulja i ulje od cimeta djeluju antiseptično, a korijen perunike, koji ublažava bolove, davao se novorođenčadi pri izbijanju zuba da ga žvaču.

1 limun
1 čajna žlica listova kadulje
1 čajna žlica praška korijena od perunike
pola čajne žlice ulja od cimeta
1 jušna žlica destilirane vode

Oguljen limun zgnječite i pomiješajte s usitnjenim listovima kadulje, praškom od korijena perunike i uljem od cimeta. Potom umiješajte vodu, tako da dobijete gušću masu. Spremite u staklenku koju možete zatvoriti.


Dobar savjet


Ako želite bijele zube i čvrste desni, izribajte ih unutarnjom stranom limunove kore.

Od nikotina požutjeli zubi bit će bjelji ako ih jednom tjedno operete solju.

Nema komentara:

Objavi komentar