ponedjeljak, 13. ožujka 2017.

PUNJENA PILETINA S BULGUR PŠENICOM




Sastojci:

*Za piletinu:

- 2 cijela fileta pilećih prsa sa kostima
- 200 g feta sira
- 8-10 komada sušenog paradajza
- 2-3 kašike zelenog pesta
- korica 1 limuna
- so
- mljeveni biber
- maslinovo ulje


*Za ukras:

- 200 g bulgur pšenice
- 2 mrkve srednje veličine,naribane
- 2-3 kašike balsamico octa
- so
- mljeveni biber
- maslinovo ulje


Priprema:

1. Operite pileća prsa, te ih posušite s papirnatim ubrusom.

2. Položite ih kožom okrenutom prema dole na dasku za sjecanje i izrežite mali džep sa obje strane prsa za nadjev, zatim ih posolite.

3. Fino nasjeckajte sušeni paradajz, a zatim ga pomiješajte sa smrvljenim feta sirom, zelenim pestom i limunom.

4. Podijelite punjenje i nadjenite pileća prsa. Preklopite ih i fiksirajte sa čačkalicama ako je potrebno.

5. Zagrijte 2-3 kašike maslinovog ulja u tavi, stavite unutra punjena pileća prsa, a zatim poklopite i kuhajte 10-15 minuta. Okrenite ih 2-3 puta dok ne postanu hrskava i dobiju zlatnu boju.

6. Dok se piletina kuha, pripremite ukras: skuhajte bulgur pšenicu prema uputama s pakovanja, zatim je procijedite.

7. Operite i ogulite mrkve, te ih naribajte. Zagrijte malu količinu maslinovog ulja u tavi, ubacite ribane mrkve i pecite nekoliko sekundi, a zatim dodajte 2-3 kašike balsamico octa i kuhajte ih zajedno 2-3 minute.

8. Konačno dodajte kuhanu bulgur pšenicu, te dobro promiješajte s mrkvom. Zatim ih kuhajte zajedno par minuta, dok preostali balsamico ocat ne ispari.

9. Kada je piletina spremna stavite je na dasku za rezanje, te je izrežite na kriške i poslužite uz bulgur salatu.


Prijatno

Nema komentara:

Objavi komentar