srijeda, 1. ožujka 2017.

POSEBNE POTREBE ZRELE KOŽE - PRIRODNI PRIPRAVCI


Starenje je prirodan proces koji treba prihvatiti. Kao što godine ostavljaju tragove u tijelu, tako su oni vidljivi i na koži. Stvaraju se manje i veće bore i elastičnost tkiva popušta. Zbog različitih okolnosti taj se proces može ubrzati, primjerice zbog obilatoga sunčanja, zanemarene njege i nezdrava življenja s premalo sna i fizičke aktivnosti, a previše alkohola i nikotina.
U svakom slučaju njega zrele kože zahtjevnija je od njege mladenačke. Prirodna hranjiva sredstva za ljepotu po starim recepturama neće ukloniti bore ali svakako mogu ublažiti postojeće borice, usporiti stvaranje novih i izgladiti lice. Vrlo su učinkovite bogate noćne kreme jer podržavaju prirodno obnavljanje kože i opskrbljuju je novom energijom. Vrlo često sadrže dragocjena biljna ulja, bogata masnim kiselinama koja koži podaruju mekoću.


Ljepota nije pitanje godina. Borice dobivene mimikom, primjerice, djeluju markantno i daju posebnu privlačnost. Odgovarajućom njegom može se očuvati vitalan, blistav izgled u svakoj životnoj dobi.


Mlijeko za čišćenje s krastavcem


Ovo osvježavajuće mlijeko od krastavaca oslobađa zrelu kožu koja je slabo prokrvljena zbog dnevne nečistoće i priprema je za noćnu njegu.

pola krastavca
40 ml ružine vodice
30 ml glicerina

Krastavac fino naribajte pomoću ribeža i ocijedite kroz lanenu krpu. Tako dobiven sok prelijte zajedno s ostalim sastojcima u tamnu bocu, dobro protresite, čuvajte na hladnom i potrošite u roku od 7 dana.


Losion za lice od hmelja


Ovaj tonik djeluje kao pomlađujuća kura. Hmelj se pokazao blagotvornim sredstvom za oporavak izmorene i opuštene kože.

30 g hmelja
200 ml destilirane vode
40 ml ružine vodice
30 ml 50% alkohola

U destiliranoj vodi kuhajte hmelj na umjerenoj vatri. Poklopite, pustite da odstoji 15 minuta i ohladi se. Ocijedite kroz gusto cjedilo, prelijte zajedno s drugim sastojcima u tamnu bocu, dobro protresite i čuvajte na hladnom. Nakon čišćenja lica pripravak nanesite na vlažan jastučić od vate i nježno istrljajte kožu.


Hranjivo ulje za zreliju kožu lica


Budući da je ulje od pšeničnih klica bogato vitaminom E, Prirodnim antioksidansom, uspješno se bori protiv starenja kože, a i eterična ulja potiču stvaranje novih stanica.

50 ml slatkog bademovog ulja
1 čajna žlica ulja od pšeničnih klica
15 kapi lavandina ulja
10 kapi ulja od tamjana

Sva ulja dobro pomiješajte i prelijte u tamnu bocu. Navečer poslije čišćenja kremu nanesite na lice, vrat i dekolte.


Krema od divljeg kestena i badema


Divlji kesten u kozmetici ima dugu tradiciju - još u antičko doba znalo se da vraća čvrstoću kože.

100 g oguljenih divljih kestena
50 ml ulja od jojobe
50 ml hamamelisove vodice
1 jušna žlica limunova soka
150 g temeljne kreme

Kestene usitnite mikserom ili naribajte. Umiješajte ulje od jojobe, vodicu od hamamelisa i svježe iscijeđen limunov sok. Sve pomiješajte s temeljnom kremom i spremite u porculansku teglicu.

(Brašno ili kaša od divljeg kestena djeluje blagotvorno na kožu, suzuje proširene vene i djeluje protuupalno.)


Uljni povoj za vrat


Tjedni će povoj obnoviti kožu vrata i vratiti joj čvrstoću. Na izboru su vam ulje od pšeničnih klica, bademovo ulje, ulje od avokada, suncokretovo ulje i ulje od korijena čička.

3 čajne žlice ulja
3 čajne žlice meda

Ulje i med malo zagrijte, pomiješajte i nanesite širokim kistom. Oko vrata položite vlažnu frotirnu krpu i ostavite da djeluje jedan sat. Nemojte ispirati.


Oblog od kreme sa žumanjkom


Od krema za lice iz kućne ljekarne možete načiniti izvrstan pripravak za njegu. Žumanjak je već stoljećima na glasu kao darovatelj ljepote.

1 žumanjak
malo limunova soka
malo kreme za lice koju ste sami pripravili

Žumanjak dobro pomiješajte s limunovim sokom i dodajte kremu za lice dok ne dobijete razmazivu pastu. Kistom na lice, vrat i dekolte nanesite sloj debljine prsta i pustite da  djeluje 30 minuta, a potom odstranite vlažnom i toplom krpom. Nemojte ispirati vodom.


Maska od malina


Ovom će maskom opuštena i umorna koža ponovo biti glatka i meka.

100 g svježih malina
20 g bademovih mekinja
20 g meda
1 žumanjak


Plodove zgnječite u kašu i pomiješajte zajedno s ostalim sastojcima. Pastu nanesite na lice i vrat i ostavite da djeluje barem 30 minuta. Isperite mlakom vodom.

(Maline sadrže vitamine A i C kao i pektine. One će kao maska zasigurno osvježiti umornu kožu.)


Oblog od oštrolisca


Ovaj oblog, za koji možete upotrijebiti i poljsku preslicu, osvježit će umornu i opuštenu kožu.

2 l vode
2 pune šake listova oštrolisca
meka gaza

Listove oštrolisca prelijte kipućom vodom i ostavite da odstoji 10 minuta. Ocijedite, gazu natopite toplim pripravkom, položite na lice i pustite da djeluje 5 do 10 minuta.


Dobar savjet


Gavez će očuvati mladenački izgled kože. Stavite 2 čajne žlice korijena gaveza u 250 ml hladne vode, zakuhajte i kuhajte 15 minuta na laganoj vatri. Jušnu žlicu čajnog oparka dodajte bilo kojoj maski za lice.
Pri štavljenju kože kožari su pomoću sluzi kuhanoga korijena gaveza omekšavali kožu. Mekoću cijeni i zrela koža.

Ovako ćete ovlažiti kožu: ogulite i naribajte sirove krompire pa ih stavite na lice. Skinite i operite nakon 20 minuta.

Prstenova oko vrata ne mora biti, samo ga nemojte zaboraviti dok njegujete lice. Koža vrata deblja je i zato dobro podnosi bogate preparate.

Vitamin E u kombinaciji s vitaminom C bori se protiv slobodnih radikala i tako sprječava prijevremeno starenje. Pripazite na dovoljan unos tih vitamina, primjerice salatom mariniranom hladno prešanim uljem.

Nema komentara:

Objavi komentar