četvrtak, 23. ožujka 2017.

PRIŠTIĆI NEMAJU ŠANSE



Prištići bubuljice i sujedice nastaju zbog pora koje su začepljene prekomjernim lučenjem lojnica i stoga naginju upali. Vrlo često idu "ruku pod ruku" s masnom ili mješovitom kožom, zbog čega se mnogi predstavljeni recepti za masnu kožu mogu primijeniti i na ovaj tip kože, posebice paste za čišćenje i vodice za lice ( o njima ćemo pisati uskoro u postu za masnu kožu lica). Vaš napor bit će nagrađen ako lice budete temeljito čistili i dobro njegovali.


Krema od nevena


Neven možete na jednostavan način sami uzgajati u vrtu ili na balkonu. Ova krema pročišćava krv i zacjeljuje upaljene bubuljice.

100 ml destilirane vode
20 g cvjetova nevena
20 ml bademova ulja
100 g temeljne kreme

Cvjetove nevena prelijte kipućom vodom, poklopite i ostavite da se ohladi. Ocijedite kroz cjedilo, cvjetove dobro stisnite i tekućinu pomiješajte s uljem. Taj pripravak pomno pomiješajte s temeljnom kremom i spremite u porculanske teglice.


Maska od suncokreta


Suncokretove sjmenke bogate su vitaminom E, uljem i lecitinom, a možete ih nabaviti u trgovini zdrave hrane. U slučaju nečiste kože važno je strpljenje. Ako dulje razdoblje redovito koristimo masku od suncokreta, koža lica će polako, ali zamjetno postajati čišća i ljepša.

1 puna šaka suncokretovih sjemenki
1 čajna žlica meda
1 čajna žlica čistog biljnog ulja
malo vode

Oguljene suncokretove sjemenke sameljite električnim mlincem za kavu ili mlincem za žitarice. Zagrijte malo vode i u njoj otopite med. Od suncokretova brašna, ulja i te vode načinite razmazivu kašu. Ako je potrebno, dodajte još vruće vode. Nanesite ravnomijerno na očišćeno lice i vrat, te ostavite da djeluje 30 minuta, a potom isperite s puno mlake vode.


Maska od naranče i ljekovitog blata


Ljekovito blato pospješuje prokrvljenost kože i uništava štetne klice. Vitamin C iz naranče čisti pore.

3 čajne žlice narančina soka
2 čajne žlice ljekovitog blata

Svježe iscijeđen narančin sok pomiješajte s ljekovitim blatom u razmazivu kašu. Širokim kistom nanesite na očišćeno lice. Ostavite da djeluje otprilike 15 minuta, a potom isperite s puno mlake vode.


Oblog od podbjela i majčine dušice


Bubuljice i prištići nestat će ako jednom tjedno na lice položite oblog od podbjela, a sljedeći dan oblog od majčine dušice.

2 jušne žlice listova i cvjetova podbjela
2 jušne žlice listova majčine dušice
po pola litra vode
meka gaza

Za jedan oblog, biljke prelijte s pola litra kipuće vode. Ostavite da odstoji 10 minuta, ocijedite kroz cjedilo i dobro stisnite. Gazu namočite u tekućinu, iscijedite i stavite na očišćeno lice. Skinite nakon 10 minuta. Potom gazu namočite u hladnu vodu, stavite je na lice i držite još 3 minute.


Parna kupelj za lice


Parnu kupelj za lice pripravite na sledeći način:

U velikoj zdjeli prelijte 2 pune šake biljaka koje djeluju protuupalno, kao što su paprena metvica, kadulja, poljska preslica, podbjel, majšina dušica ili kamilica, s 3 litra vode. Držite glavu 10 minuta iznad kupelji.


 
Vlažna toplina parne kupelji otvara pore i temeljito čisti lice jer tako olakšava izbacivanje loja - kod nečiste kože preporučujemo je jednom tjedno. To će dugoročno zastrašiti prištiće i sujedice.


Dobar savjet


-Od davnina provjereno u slučaju prištića: poslije čišćenja lice istrljati ploškom krumpira.

-Prištići se neće rascvjetati ako 2-3 puta na dan kapnemo ulje od majčine dušice.
Oprez: Ne nanosite na područje oko očiju

-Nečista koža brže će zacijeliti ako na nju lagano nanesemo malo limunova soka ili ako je lagano dodirujemo svježe rasječenim režnjom češnjaka.

-Prastari recept australskih starosjedilaca: malo ulja od čajevca nanesite izravno na prištić - djeluje protuupalno.

Nema komentara:

Objavi komentar