petak, 24. ožujka 2017.

VOĆNI KOLAČ I KANDIRANO VOĆE


Spravljanje slatkiša asocira na puno posla. U biti je spravljanje većine poslastica jednostavnije nego što vam se to u prvi mah čini. Stoga slobodno učinite taj korak. Ovdje predstavljeni recepti uspjet će i početnicima. Umijeće kandiranja odavno je zaboravljeno. Možda je jedan od razloga što u današnje užurbano vrijeme više nemamo strpljenja za složenije recepte. Šteta, jer poslastice koje je tada proizvodio slastičar čine sam vrh delicija. Kandiralo se voće jer se na taj način i konzerviralo. Ako vam je bitno zdravlje, a volite slatko, onda je voćni kolačić za vas idealan. Sušenjem ćete sačuvati vitamine i hranjive tvari. Nije potrebno dodavati šećer jer ga voće već sadrži.

Voćni kolač vrlo je ukusan i uz to zdrav. Umjesto kupljenog sušenog voća možete ga i sami sušiti, a uskoro ćemo pisati post i o tome kako sušiti voće.

Za pripravu kandiranog voća potrebno vam je više vremena, ali je postupak jednostavan. Potreban vam je lonac debela dna i po mogućnosti termometar za mjerenje šećera sa zaštitnom mrežom, da ne bi puklo staklo.



Bijeli voćni kolač


Kolač čuvajte u posudi koju ste obložili pergamentnim papirom.

- 300 g sušenog voća
- 1 jušna žlica narančina likera
- 40 g pečenih oguljenih badema
- 100 g bijele čokolade za preljev
- pečeni štapići od badema i pistacija
- naribana čokolada
- bademovo ili orahovo ulje za premazivanje


Aluminijsku foliju stavite na lim ili pladanj i namažite bademovim ili orahovim uljem. plodove - najbolje su šljive, sušene marelice ili datulje - urežite po duljini, izvadite koštice, u unutrašnjost kapnite nekoliko kapi likera i napunite bademima, Čokoladni preljev zagrijte u vrućoj kupkia dok se ne otopi. velikom pincetom uzmite plod, jednu stranu umočite u preljev oi malo osušite. Štapiće od badema i pistacija te naribanu čokoladu stavite odvojeno u jedan tanjur i utisnite kolač. Potom ga stavite na lim ili pladanj da se suši. Kolač pustite da odstoji 5-6 sati na hladnom mjestu, a potom ga složite u ukrasne čašice/papirne korpice za bombonijere. Spremite u posudu i zatvorite.




Kandirano voće


Ovaj recept uspjet će samo ako se točno pridržavate navedene temperature za šećerni sirup.

- voće, primjerice ananas, jagode, trešnje, nektarine i agrumi
- 1 l vode
- 1kg šećera

Voće operite i ostavite da se osuši ili ga osušite tapkajući. Velike plodove narežite na komadiće ili kolute. Grožđe i trešnje ubodite iglom. Kuhajte vodu sa šećerom sve dok šećer ne počne vući konce i dok otopina ne dosegne 105 C. Voće stavite na cjedilo i objesite iznad metalne zdjele. Šećernom otopinom prelijte voće tako da ga prekrijete. Pokrijte i ostavite da odstoji 24 sata. potom otopinu još jednom zagrijte na 105 C i ponovo prelijte plodove. Postupak ponovite ukupno 5 puta svakih 24 sata. Pri posljednjem postupku otopinu zagrijte na 108 C, prelijte voće i osušite na mreži za sušenje.


Dajte vašoj mašti krila pri dekoriranju kandiranog voća.


Prijatno

četvrtak, 23. ožujka 2017.

PRIŠTIĆI NEMAJU ŠANSE



Prištići bubuljice i sujedice nastaju zbog pora koje su začepljene prekomjernim lučenjem lojnica i stoga naginju upali. Vrlo često idu "ruku pod ruku" s masnom ili mješovitom kožom, zbog čega se mnogi predstavljeni recepti za masnu kožu mogu primijeniti i na ovaj tip kože, posebice paste za čišćenje i vodice za lice ( o njima ćemo pisati uskoro u postu za masnu kožu lica). Vaš napor bit će nagrađen ako lice budete temeljito čistili i dobro njegovali.


Krema od nevena


Neven možete na jednostavan način sami uzgajati u vrtu ili na balkonu. Ova krema pročišćava krv i zacjeljuje upaljene bubuljice.

100 ml destilirane vode
20 g cvjetova nevena
20 ml bademova ulja
100 g temeljne kreme

Cvjetove nevena prelijte kipućom vodom, poklopite i ostavite da se ohladi. Ocijedite kroz cjedilo, cvjetove dobro stisnite i tekućinu pomiješajte s uljem. Taj pripravak pomno pomiješajte s temeljnom kremom i spremite u porculanske teglice.


Maska od suncokreta


Suncokretove sjmenke bogate su vitaminom E, uljem i lecitinom, a možete ih nabaviti u trgovini zdrave hrane. U slučaju nečiste kože važno je strpljenje. Ako dulje razdoblje redovito koristimo masku od suncokreta, koža lica će polako, ali zamjetno postajati čišća i ljepša.

1 puna šaka suncokretovih sjemenki
1 čajna žlica meda
1 čajna žlica čistog biljnog ulja
malo vode

Oguljene suncokretove sjemenke sameljite električnim mlincem za kavu ili mlincem za žitarice. Zagrijte malo vode i u njoj otopite med. Od suncokretova brašna, ulja i te vode načinite razmazivu kašu. Ako je potrebno, dodajte još vruće vode. Nanesite ravnomijerno na očišćeno lice i vrat, te ostavite da djeluje 30 minuta, a potom isperite s puno mlake vode.


Maska od naranče i ljekovitog blata


Ljekovito blato pospješuje prokrvljenost kože i uništava štetne klice. Vitamin C iz naranče čisti pore.

3 čajne žlice narančina soka
2 čajne žlice ljekovitog blata

Svježe iscijeđen narančin sok pomiješajte s ljekovitim blatom u razmazivu kašu. Širokim kistom nanesite na očišćeno lice. Ostavite da djeluje otprilike 15 minuta, a potom isperite s puno mlake vode.


Oblog od podbjela i majčine dušice


Bubuljice i prištići nestat će ako jednom tjedno na lice položite oblog od podbjela, a sljedeći dan oblog od majčine dušice.

2 jušne žlice listova i cvjetova podbjela
2 jušne žlice listova majčine dušice
po pola litra vode
meka gaza

Za jedan oblog, biljke prelijte s pola litra kipuće vode. Ostavite da odstoji 10 minuta, ocijedite kroz cjedilo i dobro stisnite. Gazu namočite u tekućinu, iscijedite i stavite na očišćeno lice. Skinite nakon 10 minuta. Potom gazu namočite u hladnu vodu, stavite je na lice i držite još 3 minute.


Parna kupelj za lice


Parnu kupelj za lice pripravite na sledeći način:

U velikoj zdjeli prelijte 2 pune šake biljaka koje djeluju protuupalno, kao što su paprena metvica, kadulja, poljska preslica, podbjel, majšina dušica ili kamilica, s 3 litra vode. Držite glavu 10 minuta iznad kupelji.


 
Vlažna toplina parne kupelji otvara pore i temeljito čisti lice jer tako olakšava izbacivanje loja - kod nečiste kože preporučujemo je jednom tjedno. To će dugoročno zastrašiti prištiće i sujedice.


Dobar savjet


-Od davnina provjereno u slučaju prištića: poslije čišćenja lice istrljati ploškom krumpira.

-Prištići se neće rascvjetati ako 2-3 puta na dan kapnemo ulje od majčine dušice.
Oprez: Ne nanosite na područje oko očiju

-Nečista koža brže će zacijeliti ako na nju lagano nanesemo malo limunova soka ili ako je lagano dodirujemo svježe rasječenim režnjom češnjaka.

-Prastari recept australskih starosjedilaca: malo ulja od čajevca nanesite izravno na prištić - djeluje protuupalno.

srijeda, 15. ožujka 2017.

RIJEŠITE SE DOSADNOG KAŠLJA



Iako kašalj može biti vrlo neugodan, on pridonosi našem zdravlju jer se tako čiste dišni putevi. U pravilu je prehlada uzrok jakog kašlja. Prvo osjećamo nadražaj grla, a potom počnemo kašljati. Sredstva koja pospješuju iskašljavanje i rješavaju nas sluzi mogu olakšati tegobe. Osim toga djelotvorne su i vruće kupke i prirodna sredstva protiv kašlja. I da ne zaboravimo: pijte puno tekućine, najbolje biljne čajeve.



Sirup od sjemenki komorača


Islandski lišaj smiruje nadražene sluznice. Ovaj sirup je vrlo djelotvoran protiv podražajnog kašlja.

3 čajne žlice sjemenki komorača
3 čajne žlice islandskog lišaja
1,5 l vode
250 g žutog šećera od šećerne trske

Biljke prelijte vodom, mješavinu ugrijte do vrenja i kuhajte sve dok ne ispari otprilike polovina tekućine. Ocijedite i sa šećerom zakuhajte sirup. Uzimajte po jednu jušnu žlicu svaka 3 sata.



Čaj od lavande i metvice


Cvjetovi lavande djeluju umirujuće na dišne puteve.

20 g cvjetova lavande
20 g metvice
1 l vode

Stavite vodu da ključa,dodajte biljke i pustite da sve odstoji 5 minuta. Ocijedite i pijte 3 puta na dan po šalicu. Zasladite po želji.



Pripravak od hrena, luka i meda


Hren i luk sadrže antibiotičke tvari.

1 jušna žlica hrena
1 jušna žlica luka
5 čajnih žlica meda
5 jušnih žlica vode

Naribajte hren, pomiješajte s medom, dodajte nasjeckan luk i vodu i dobro promiješajte. Kratko kuhajte, pa ohladite. Uzimajte 5 puta na dan po 1 čajnu žlicu.



Dobar savjet


- Djelotvoran sirup protiv kašlja napravite i od crne rotkve: Rotkvu izdubite, u unutrašnjost stavite 2-3 čajne žlice meda i iglom za štrikanje napravite rupu s donje strane. Rotkvu u čaši postavite na radijator i svakih sat-dva popijte jušnu žlicu sirupa koji isteče.

-I sirup od jelovih iglica uklanja neugodan kašalj: 200 g svježih jelovih iglica pustite da odstoji 24h u pola litra vode, potom sve zagrijte do ključanja, ocijedite i zakuhajte s 500 g šećera u sirup. Pijte 2-3 čajne žlice.

- Tko preko noći stavi oblog od muškatnog oraščića, brzo će se riješiti tegoba. Na lanenu krpu nanesite debeo sloj vazelina iz ljekarne. Preko toga pospite i dobro umijesite pola čajne žlice mljevenog muškatnog oraščića. Krpu stavite na prsa i sve dobro učvrstite vunenim šalom.

- Inhaliranje pare različitih pripravaka također ublažuje kašalj. Kapnite 2-3 kapi ulja eukaliptusa, majčine dušice ili čempresa u kipuću vodu.

MESNE OKRUGLICE OD PURETINE I KIKIRIKIJA




Sastojci:

- 500 g purećeg mljevenog mesa
- 1 mali crveni luk
- 1 jaje
- 150-200 g kikirikija
- 150 g dimljenog blagog sira
- so
- biber
- maslinovo ulje


Priprema:

Fino nasjeckajte crveni luk,sameljite kikiriki u blenderu i naribajte dimljeni sir.

Izmiješajte mljevenu puretinu dobro s lukom, umutite jaje, kikiriki i ribani sir u zdjeli, zatim posolite i pobiberite.

Oblikujte mokrim rukama mesne okruglice veličine šljive.

Zagrijte 2-3 kašike maslinovog ulja u tavi i pržite mesne okruglice oko 5 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju.

Kao prilog uz okruglice možete skuhati rižu ili napraviti pire od krompira.


Prijatno

utorak, 14. ožujka 2017.

MED OD CVJETOVA MASLAČKA




Med od maslačka osim što je jako ukusan i ljekovit je. On pomaže u detoksidaciji organizma, pročišćava jetru i doprinosi regeneraciji njenih ćelija, preporučuje se osobama sa povišenim holesterolom i trigliceridima u krvi, osobama kojim je dijagnostikovan problem "masne" jetre, upotrebljava se kao sredstvo za ublažavanje hroničnog kašlja... Preporučuje se i osobama koje dugotrajno i intezivno koriste alkohol, cigarete ili medikamente, takođe pomaže i kod problema sa urinarnim traktom (npr. učestalo mokrenje).
U najzdravije ranoproljetne salate ubraja se salata od mladih listova maslačka. U bakinoj kuhinji nije nedostajao ukusan med od cvjetova maslačka. Ova višegodišnja biljka sije se u proljeće izravno na otvorenome, a od rujna mogu se već rezati listovi. Maslačak nije posebno zahtjevan i bez poteškoća uspijeva u svakom vrtu. A za med od maslačka potrebno vam je:

- 250 g cvjetova maslačka
- 750 ml vode
- 1kg šećera
- 1 limun

Limun narežite na kolutiće i kuhajte ih zajedno s cvjetovima maslačka 20 minuta na laganoj vatri. Ocijedite pa limun i cvjetove istisnite. Šećer umiješajte u vruću tekućinu i lagano kuhajte 15 minuta. Prelijte u staklenke i zatvorite. Med od cvjetova maslačka ima trajnost godinu dana ako ga čuvate na hladnom i suhom mjestu.

ponedjeljak, 13. ožujka 2017.

KADA SUNČANE PJEGE IZMAKNU KONTROLI




Točkice koje se u nekih osoba pojavljuju na licu, dekolteu, rukama i ramenima posljedica su poremećaja pigmenta. Kod većine ljudi pod utjecajem sunca u gornjem sloju kože proizvodi se visokovrijedan tamni melanin, dok se kod vrlo svijetle i osjetljive kože stvara melanin niže vrijednosti koji se skuplja u sitnim svijetlosmeđim pjegama i ne pruža zaštitu od štetnih zraka. U današnje vrijeme sunčane pjege ne drže se nečim što umanjuje ljepotu. Ako vam ipak smetaju, prekopajte po starim spisima. Naše su bake poznavale blaga sredstva koja su učinkovito otklanjala pjegice. Tko ih se želi riješiti samo na kratko vrijeme može ih prekriti tekućim puderom, a ovo će vam pomoći da izblijedite sunčane pjege:

- Svakoga dana na pjege nanesite svjež sok od peršina, maslačka, potočarke i limuna.

- Vrućom vodom prelijte punu šaku zelenih listova celera. Ohladite i listove položite na lice. Ostavite da djeluju 10 minuta.


Umivanje pripravkom od maslačka


Široko rasprostranjen maslačak nije omiljen samo djeci. On svoje sjemenke širi na sve strane svijeta. Gorak sok i pripravak od cvjetova koristi se za uklanjanje sunčanih pjega tako što se lagano nanesu na zahvaćena mjesta.

50 g cvjetova maslačka
1 l vode

Stavite cvjetove u lonac hladne vode, prokuhajte, poklopite i kuhajte 30 minuta. Ocijedite i prelijte u tamnu bocu. Ako se dva puta na dan umijete ovim pripravkom, sunčane pjege će s vremenom izblijediti.


Losion od limuna i glicerina


Svake večeri poslije čišćenja lica kapnite nekoliko kapi losiona na jastučić od vate i lagano tapkajte po licu. S vremenom će sunčane pjegice izblijediti.

60 ml 70% alkohola
60 ml glicerina
250 g meda
sok jednog limuna

Pomiješajte alkohol i glicerin, dodajte med i svježe iscijeđen limunov sok pa prelijte u tamnu bocu.


Pasta od luka i octa


Ova pasta brzo se i lako spravlja, a vrlo je učinkovita protiv sunčanih pjegica.

1 kuhinjski ili zimski luk
malo octa

Luk nasjeckajte sitno, vilicom ga zgnječite u finu kašu i miješajući dodajte ocat dok ne dobijete gustu pastu. Navečer lagano nanesite na zahvaćena mjesta.

PUNJENA PILETINA S BULGUR PŠENICOM




Sastojci:

*Za piletinu:

- 2 cijela fileta pilećih prsa sa kostima
- 200 g feta sira
- 8-10 komada sušenog paradajza
- 2-3 kašike zelenog pesta
- korica 1 limuna
- so
- mljeveni biber
- maslinovo ulje


*Za ukras:

- 200 g bulgur pšenice
- 2 mrkve srednje veličine,naribane
- 2-3 kašike balsamico octa
- so
- mljeveni biber
- maslinovo ulje


Priprema:

1. Operite pileća prsa, te ih posušite s papirnatim ubrusom.

2. Položite ih kožom okrenutom prema dole na dasku za sjecanje i izrežite mali džep sa obje strane prsa za nadjev, zatim ih posolite.

3. Fino nasjeckajte sušeni paradajz, a zatim ga pomiješajte sa smrvljenim feta sirom, zelenim pestom i limunom.

4. Podijelite punjenje i nadjenite pileća prsa. Preklopite ih i fiksirajte sa čačkalicama ako je potrebno.

5. Zagrijte 2-3 kašike maslinovog ulja u tavi, stavite unutra punjena pileća prsa, a zatim poklopite i kuhajte 10-15 minuta. Okrenite ih 2-3 puta dok ne postanu hrskava i dobiju zlatnu boju.

6. Dok se piletina kuha, pripremite ukras: skuhajte bulgur pšenicu prema uputama s pakovanja, zatim je procijedite.

7. Operite i ogulite mrkve, te ih naribajte. Zagrijte malu količinu maslinovog ulja u tavi, ubacite ribane mrkve i pecite nekoliko sekundi, a zatim dodajte 2-3 kašike balsamico octa i kuhajte ih zajedno 2-3 minute.

8. Konačno dodajte kuhanu bulgur pšenicu, te dobro promiješajte s mrkvom. Zatim ih kuhajte zajedno par minuta, dok preostali balsamico ocat ne ispari.

9. Kada je piletina spremna stavite je na dasku za rezanje, te je izrežite na kriške i poslužite uz bulgur salatu.


Prijatno

utorak, 7. ožujka 2017.

LOPTICE OD LJEŠNJAKA




Sastojci:

- 90 g šećera
- 90 g čokolade
- 2 bjelanjka
- 90 g lješnjaka
- čokolada za ukras


Priprema:

U zdjeli izmiješajte šećer, bjelanjke, struganu čokoladu i mljevene lješnjake. Od ovog tijesta oblikujte loptice. Uvaljajte ih u grublje struganu čokoladu i ostavite da se na dasci osuše.
Poslužite ih u ukrasnim papirnatim košaricama.


Prijatno

nedjelja, 5. ožujka 2017.

PUŽIĆI S MARELICAMA




Tijesto:

- 1 suhi kvasac ili 30 g svježeg kvasca
- 450 g brašna
- 70 g margarina
- sol
- 70 g šećera
- 1 jaje
- kora limuna
- 200 ml mlijeka


Nadjev:

- 40 g maslaca
- 100 g grožđica
- 1 vanilin puding
- mlijeko za puding
- šećer za puding (po želji)
- 8 marelica ili marelice iz kompota
- maslac za premazivanje


Priprema:

Kvasac izmiješajte s malo šećera, brašna i mlake vode, pa ga pokrivenog stavite na toplo mjesto da se digne. U brašnu razmrvite margarin, dodajte sol, šećer, jaje, limunovu koricu i dignuti kvasac. Mlakim mlijekom umijesite mekano tijesto i ostavite pokriveno da se diže na toplom mjestu dok ne udvostruči volumen.

U međuvremenu skuhajte puding po uputi na vrećici i stavite ga na hladno mjesto. Marelicama zarežite koru u križ i kratko ih prokuhajte u kipućoj vodi. Zatim ih ocijedite, isperite hladnom vodom, skinite kožicu i prepežite napola.

Tijesto premijesite, razvaljajte u pačetvorinu ( 30 x 45 cm ) i poškropite rastopljenim maslacem, pospite grožđicama, savijte, izrežite 16 jednakih ploški, te složite jednu do druge u namašćenu tepsiju. Pokrivene ploške ostavite pola sata na toplome mjestu. Zatim utisnite sredinu svakog pužića da dobijete malo udubljenje, koje napunite pripremljenim pudingom i polovicom marelice. Pužiće pecite na temperaturi od 220 C - (493 K) oko 25 minuta, i još vruće premažite rastopljenim maslacem.


Prijatno

UMAK OD ZAČINSKOG BILJA



Umak od začinskog bilja spravljen na hladan način ukusan je dodatak salatama, mesu s roštilja, hladnom mesu te ribama i krumpiru koji je pečen u ljusci. Priprema se od što više začinskog bilja. Pogodni su bosiljak, kopar, listovi komorača, borač, dragoljub, peršin, listovi češnjaka, mala krvara i majčina dušica.

3 jušne žlice nasjeckanog začinskog bilja
175 ml maslinovog ulja
2 jušne žlice limunovog soka
četvrtina čajne žlice naribane limunove kore
2 kapi tabasca
sol
svježe mljeven biber

Mikserom pomiješajte biljke, maslinovo ulje, limunov sok, limunovu koru i tabasco. Potom začinite biberom i solju pa ostavite da odstoji 3 sata. Valjanost umaka je 2 dana ako se čuva u hladnjaku.


Prijatno

VODICA ZA KOSU



Vratimo se prirodi! Još prije nekoliko godina podsmjehivalo se, primjerice maskama od koluta krastavca kao "starinskoj kozmetici". Ali otkada sve više izvora iz okoliša oštećuje kosu i kožu, poneki mijenjaju mišljenje. Pored toga sve je više osoba alergično na kemijske supstance. Tko si od prirodnih sirovina sam napravi kozmetiku, može smanjiti rizik od alergija. Pomoću provjerenih testiranja djelotvornih tvari na koži, možete sami ustanoviti koje supstancije podnosite. Je li vam kosa oštećena? Možda joj je potrebna oživljavajuća vodica dobivena iz prirodnih sastojaka. Jabučni ocat i tinktura od nevena najvažniji su sastojci, ali i u vrtu nerado viđena kopriva. Ružmarin i kadulja će kao tinkture razviti svoje iscjeljujuće i njegujuće djelovanje. U novije su vrijeme u kozmetici vrlo cijenjeni ulje od avokada i tinktura od propolisa koja nam dolazi iz domaćinstva pčelara: smolasti propolis pčele najčešće skupljaju iz pupoljaka drveća.
Priuštite kosi povremenu kuru ljepote s hvale vrijednim biljnim esencijama.


Ovako se pravi vodica za kosu:

1. Pomoću lijevka ulijte u bocu:  

- 300 ml jabučnog octa
- 20 kapi tinkture od nevena
- 10 kapi tinkture od koprive
- 30 kapi tinkture od propolisa
- 20 kapi tinkture od ružmarina
- 10 kapi tinkture od kadulje
- i 10 g ulja od avokada







2. Zatvorite i dobro protresite.



3. Kosu perite po mogućnosti svakodnevno. Potom po tjemenu tapkajte vatenim jastučićima natopljenim vodicom.

VOĆNE LIZALICE




Sastojci:

- 10 ml svježe iscijeđena narančina soka (može i drugo voće)
- 250 g šećera
- 3 čajne žlice grožđanog šećera
- pola čajne žlice limunske kiseline
- boje za namirnice (boju uskladite s bojom voćnog soka)
- drveni štapići
- bademovo ili orahovo ulje
   za premazivanje


Priprema:

U loncu na laganoj vatri zagrijte sok, šećer, grožđani šećer, limunsku kiselinu i nekoliko kapi boje za namirnice. Neprekidno miješajući masu zagrijte na 150 C (temperaturu mjerite termometrom za šećer). Čim dosegnete temperaturu, lonac stavite u veliku posudu s hladnom vodom, da se masa ne bi dalje zagrijavala. Masu izlijte na premazan lim i pri tom žlicom oblikujte krugove. Odmah utisnite drvene štapiće i preko kapnite malo šećerne mase. Lizalice ohladite.


Prijatno

PRIRODNA SREDSTVA ZA ZDRAVE I BIJELE ZUBE


Vrlo su često prve sekunde mjerodavne je li nam netko simpatičan i atraktivan ili nije. Pored očiju i usta posebno oblikuju izraz lica. Blještav osmijeh s besprijekorno zdravim zubima i svježim dahom djeluje neodoljivo privlačno. Tko redovito njeguje zube, ne samo da čini uslugu ljepoti nego i zdravlju. Puno uobičajenih oboljenja započinje u usnoj šupljini i ždrijelu, kao što su prehlade i probavne tegobe. Bolesni zubi mogu prouzročiti tegobe u cijelom tijelu. Osim toga, lijep ten, odlična šminka ili najatraktiniji izgled bit će uzaludan ako se pri svakoj riječi ukažu neodržavani zubi i širi neugodan zadah. Zato njezi zuba posvetite jednaku pažnju kakvu posvećujete higijeni drugih dijelova tijela jer je to najbolje za vaše tijelo i pričinit će radost vašim prijateljima. U tu svrhu možete se poslužiti prirodnim sredstvima, budući da nas priroda opskrbljuje najboljim tvarima za njegu usne šupljine.


Sigurno nije slučajnost: čvrsti i zdravi zubi


Priroda nas je blagoslovila zdravim zubalom i čvrstim desnima. O nama ovisi hoćemo li taj dar očuvati ili ne. Ova dva čimbenika izrazno su štetna za zube: karijes (trulež zuba prouzrokovana bakterijama) i paradentoza (povlačenje zubnog mesa). Oboje ne samo da može biti jako bolno nego može kratkoročno ili dugoročno dovesti do gubitka jednog ili više zuba. Do toga ne mora doći.


Prijatelji do kraja života


Odgovarajućom njegom i zdravom prehranom možemo zube očuvati do duboke starosti. Dva puta godišnje posjetite zubara. Koristite četkicu za zube s plastičnim vlaknima i promijenite je svaka 3 mjeseca. Perite zube nakon svajog obroka 2-3 minute i pri tome masirajte desni. Kao što je važna redovita njega zuba, tako je važna i uravnotežena prehrana s puno vitamina C koji, primjerice, sprječava upalu desni. Prirodna sredstva ne zaostaju za zubnim pastama, a sadrže samo prirodne sastojke.


Zubni prašak s narančom i paprenom metvicom


Ovaj djelotvoran zubni prašak jača desni i postiže dobre rezultate u slučaju već prisutne paradentoze.

40 g narančine kore
30 g suhih listova paprene metvice
10 g morske soli

Operite i naribajte narančinu koru i ostavite preko noći da se suši. Sljedećega dana prstima smrvite listove paprene metvice, pomiješajte s korom naranče i solju te spremite u porculansku posudicu ili staklenku koju možete dobro zatvoriti. Kada perete zube stavite malo praška na vlažnu četkicu.


Zubni prašak s kredom


Čista kreda je dobro sredstvo za čišćenje, koje će pouzdano otkloniti zubni kamenac i naslage. Korijen ljubičice možete dobiti pod imenom Radix Violae ordoratae. U antici je viola bila sveti cvijet posvećen bogu Panu i cijenjen zbog svoje ljekovitosti.

60 g čiste krede
20 g praška od korijena ljubičice
5 ml ulja paprene metvice

Kredu pomiješajte s praškom od korijena ljubičice i dodajte ulkje paprene metvice. Prosijte i spremite u staklenku koju možete zatvoriti. Kada perete zube, stavite malo praška na mokru četkicu.


Zubna pasta s limunom, kaduljom i korijenom perunike


U ovoj su zubnoj pasti sjedinjena prirodna znanja o liječenju. Limun jača desni i uklanja smeđe mrlje, kadulja i ulje od cimeta djeluju antiseptično, a korijen perunike, koji ublažava bolove, davao se novorođenčadi pri izbijanju zuba da ga žvaču.

1 limun
1 čajna žlica listova kadulje
1 čajna žlica praška korijena od perunike
pola čajne žlice ulja od cimeta
1 jušna žlica destilirane vode

Oguljen limun zgnječite i pomiješajte s usitnjenim listovima kadulje, praškom od korijena perunike i uljem od cimeta. Potom umiješajte vodu, tako da dobijete gušću masu. Spremite u staklenku koju možete zatvoriti.


Dobar savjet


Ako želite bijele zube i čvrste desni, izribajte ih unutarnjom stranom limunove kore.

Od nikotina požutjeli zubi bit će bjelji ako ih jednom tjedno operete solju.

petak, 3. ožujka 2017.

ČOKOLADNI PERECI




Sastojci:

100 g maslaca
80 g šećera
120 g brašna
20 g kakaa
1 žutanjak
1 vanilin šećer


Čokoladna glazura:

3 žlice vode
3 žlice šećera
100g čokolade
80g maslaca ili margarina


Priprema:

Maslac i brašno dobro izmrvite, dodajte šećer, kakao, žutanjak i vanilin šećer, pa umijesite prhko tijesto. Ostavite kratko vrijeme da odstoji na hladnom mjestu. Zatim od tijesta izradite valjke i oblikujte male perece, i pecite na temperaturi od 220 C - (493 K) oko 15 minuta.
Pečene perece umočite u čokoladnu glazuru, i to samo s gornje strane.


 Priprema glazure:

Vodu, šećer i čokoladu rastopite na niskoj temperaturi štednjaka (ne smije zakipiti), glatko izmiješajte i u vruću smjesu postepeno umješavajte maslac u listićima. Još toplu glazuru prelijte preko kolača.


Prijatno

NA PRIRODAN NAČIN PROTIV CRVENILA KOŽE LICA I NADRAŽENOSTI

Osjetljiva koža može neočekivano reagirati na izvanjske utjecaje, stres i određena sredstva za njegu i davati osjećaj zategnutosti. Zbog popuštanja elastičnih krvnih žilica, često se na nosu i obrazima pojavljuju popucali kapilari, a uz to dolazi do crvenila i crvenih mrlja. Takvo crvenilo nazivamo i couperosa. Nadražena koža s crvenim mrljama prvenstveno treba smirujuću njegu koja će smanjiti i ukloniti nadražaj i tako joj povratiti energiju. Parne kupelji za lice nisu dopuštene.


Vodica od kamilice


Ako je koža pod stresom skolna crvenilu, možete je na blag način smiriti ovom vodicom.

250 ml vode
25 g cvjetova kamilice
25 ml limunova soka
40 ml ružine vodice

Zakuhajte vodu s cvjetovima i kuhajte 3 minute. Poklopite i pustite da se ohladi. Ocijedite kroz gusto cjedilo i dobro istisnite. Pripravak pomiješajte s limunovim sokom i ružinom vodicom pa prelijte u tamnu bočicu. Nakon čišćenja nanesite na vlažan jastučić od vate i time istrljajte lice, vrat i dekolte.


Oblog od listova šumske jagode


Proširene žilice koje se pojavljuju na nosu i obrazima možete učinkovito zaliječiti kašastim oblogom od listova šumske jagode. Jednako možete upotrijebiti i listove konopljuše, opojne loćike ili suručice.

1 puna šaka listova šumske jagode
malo vode

Zgnječite svježe listove šumske jagode i stavite u malo kipuće vode. Tu kašu nanesite na lice i ostavite da djeluje nekoliko minuta. Potom dobro isperite mlakom vodom.


Maska od crnog sljeza i bjelanjka


Smirujuću masku možemo napraviti od crnog sljeza koji smiruje nadraženosti kože.
Nijedna druga biljka nema tako dobre ublažujuće odlike kao crni sljez. Ako je primjenjujete barem jednom tjedno, maska od crnoga sljeza i bjelanjaka djelovat će okrepljujuće na kožu sklonu crvenilu.



1 jušna žlica cvjetova crnog sljeza
1 šalica vode
snijeg jednoga bjelanjka

Cvjetove crnoga sljeza prelijte kipućom vodom, poklopite, ostavite da odstoji 30 minuta, ocijedite i pustite da se ohladi. U snijeg umiješajte 3 jušne žlice čaja. Tekuću kašu nanesite kistom. Isperite vodom nakon 20 minuta.


I ovako možete ublažiti nadraženu kožu i crvenilo:

Blago čišćenje: stavite malo kiseloga mlijeka na jastučić od vate i istrljajte lice i vrat.

Ujutru i navečer operite lice pripravkom od plave šumarice i poljske preslice.

četvrtak, 2. ožujka 2017.

SLANI KUGLOF




Sastojci:

- 1 vrećica suhog kvasca
- 300 g suhe slanine
- 300 g brašna
- sol
- 1 žličica šećera
- 1 jaje
- 70 g maslaca
- 100 g lješnjaka


Priprema:

Kvasac podmijesite s 100 ml mlake vode i malo brašna, pa ostavite da se digne.
Na kocke izrezanu slaninu lagano propržite, a zatim ocijedite masnoću na upijajućem papiru.
Od brašna, soli, šećera, jaja i dignutog kvasca umijesite glatko tijesto. Zatim u tijesto umiješajte dio po dio omekšanog maslaca, slaninu i 80 g kosanih lješnjaka. Tijesto ostavite dizati tako dugo dok ne udvostruči volumen. Oblik za pečenje kuglofa namažite margarinom i pospite s 20 g kosanih lješnjaka. Tijesto premijesite, stavite u oblik i ponovo ostavite dizati još 20 minuta. Pecite u prethodno ugrijanoj pećnici 30-40 minuta na temperaturi od 200 C - (473 K). Zatim kuglof istresite i topao poslužite.


Prijatno

TORTA OD JABUKA




Sastojci:

- 100 ml ulja
- 80 g šećera
- sok od pola limuna
- 50 g oraha
- 4-5 jabuka
- rum


Biskvit: 

- 3 žutanjka
- 6 žlica šećera
- 6 žlica brašna
- kora limuna
- 3 bjelanjka


I još:

- 50 g džema od višanja
- 200 ml slatkog vrhnja


Priprema:

Uveću okruglu tepsiju stavite 100 ml ulja, pospite šećerom i pržite do svijetlog karamela. Zatim složite oguljene, očišćene polovice jabuka, tako da je prerezana strana okrenuta prema gore i stavite peći na temperaturu oko 220 C - (493 K) 15-20 minuta.

Zatim tepsiju s jabukama izvadite iz pećnice, pospite rezanim orasima, poškropite limunovim sokom i prelijte biskvitnom smjesom, koju pripremite od navedenih namirnica za biskvit. (Žutanjke sa šećerom izmiješajte pa dodajte naizmjence brašno i snijeg od bjelanjaka,te narendanu koricu limuna. Po želji možete dodati malo ruma.)

Ponovo stavite sve u pećnicu i pecite toru na temperaturi od 185 C - (458 K) oko 20 minuta.

Pečenu tortu malo ohladite i preokrenite na tanjur.
Ukrasite džemom i tučenim slatkim vrhnjem.


Prijatno

SAPUN S BILJNIM ČAJEM


Stara mudrost koja govori da poklanjanje sapuna nije dobro - zastarjela je. Svatko će se obradovati ovomu malom znaku pažnje umotanom u lijep papir.



Sumerani su već u 3. stoljeću p.n.e. znali za sapun. Koristili su ga za pranje rublja ili kao melem u liječenju. Kasnije je rimski liječnik Galen otkrio da sapun ne samo što liječi nego i čisti. Čak su i barbarski Germani proizvodili sapun od loja, pepela i biljnih sokova, a koristili su ga za bojanje kose u crveno prije ratnih pohoda. Danas možete kupiti različite vrste sapuna. Kao što ovaj recept pokazuje, jednostavno se spravlja. Prije uporabe sapuna dobro je znati sljedeće: Koža je u pravilu zaštićena slojem od masti i vode koji ima pH vrijednost 5,5. Taj se prirodni kiseli zaštitni sloj kože više ili manje narušava ovisno o temperaturi vode, trajanju pranja i sapunu, tako da je koža privremeno izložena mikroorganizmima. Tek za nekoliko sati koža se obnovi. Zato je bitna uporaba blagih sapuna. Za suhu kožu preporučuju se lagano lužnati sapuni, a kod masne lagano kiselkasti. Jednostavan sapun bez ikakvih dodataka ne napada kožu. Za ovaj postupak pravljenja biljnog sapuna, takav je sapun glavni sastojak. Možete ga kupiti ili pak sami pripraviti prema sljedećem receptu:

U staklenu posudu ulijte  50 ml vode i miješajući dodajte jednu jušnu žlicu kristala natrijeva hidroksida. Zatim u loncu otopite 100 g svinjske masti i dodajte pripravak s natrijevim hidroksidom. Miješajte još 30 minuta dok ne dobijete gustu masu. Poslije toga dobiveni sapun možete dalje obrađivati.


Biljni sapun - ovako se spravlja:


1. Upotrijebite 150 g svježega, još mekoga običnog sapuna ili izribajte već stvrdnut u pahuljice. (recept gore)


2. Po želji pripremite 90 g čaja (npr. od kamilice, cvjetova lipe, sporiša...). Zagrijte čaj s 40 ml limunova soka i sapunom, a potom ohladite.


3. Dodajte 1 do 1 i po jušnu žlicu nasitno nasjeckanoga ružmarina, 1 jušnu žlicu zobenih pahuljica i 6 kapi eteričnog ulja. Prelijte u kalup.

srijeda, 1. ožujka 2017.

SALATA OD PATKE, TIMIJANA I MEDA



Sastojci:

2 fileta sa grudi patke
svježi timijan
2 kašike meda
sok polovine limuna
50 g mljevenih oraha
250 g miješane salate
6-8 cherry paradajza
lišće svježeg bosiljka
maslinovo ulje
maslac


Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 180-200 C.

2. Posolite i pobiberite pačija prsa.

3. Zagrijte malo maslinovog ulja u tavi za prženje, a zatim stavite meso okrenuto tankom stranom prema dole i pržite dok mu koža ne poprimi zlatnu boju. Okrenite pačija prsa i pržite njihovu mesnatu stranu 2-3 minute.

4. Uklonite ih sa štednjaka i stavite pačija prsa u tepsiju okrenuta tankom stranom prema gore, te ih pecite u pećnici 7-10 minuta.

5. Kada su prsa spremna, zagrijte 2 kašike maslaca u tavi, zatim dodajte timijan i med. Kad se počnu krčkati, stavite pačija prsa, kožom okrenuta prema gore i kuhajte 2-3 minute.

6. Pomiješajte sok od limuna, mljevene orahe i preostali sos u šerpi ili zdjeli i dobro izmiješajte sa salatom i isjeckanim cherry paradajzom, onda poslužite preliveno sa sitno narezanim pačijim prsima.


Prijatno

POSEBNE POTREBE ZRELE KOŽE - PRIRODNI PRIPRAVCI


Starenje je prirodan proces koji treba prihvatiti. Kao što godine ostavljaju tragove u tijelu, tako su oni vidljivi i na koži. Stvaraju se manje i veće bore i elastičnost tkiva popušta. Zbog različitih okolnosti taj se proces može ubrzati, primjerice zbog obilatoga sunčanja, zanemarene njege i nezdrava življenja s premalo sna i fizičke aktivnosti, a previše alkohola i nikotina.
U svakom slučaju njega zrele kože zahtjevnija je od njege mladenačke. Prirodna hranjiva sredstva za ljepotu po starim recepturama neće ukloniti bore ali svakako mogu ublažiti postojeće borice, usporiti stvaranje novih i izgladiti lice. Vrlo su učinkovite bogate noćne kreme jer podržavaju prirodno obnavljanje kože i opskrbljuju je novom energijom. Vrlo često sadrže dragocjena biljna ulja, bogata masnim kiselinama koja koži podaruju mekoću.


Ljepota nije pitanje godina. Borice dobivene mimikom, primjerice, djeluju markantno i daju posebnu privlačnost. Odgovarajućom njegom može se očuvati vitalan, blistav izgled u svakoj životnoj dobi.


Mlijeko za čišćenje s krastavcem


Ovo osvježavajuće mlijeko od krastavaca oslobađa zrelu kožu koja je slabo prokrvljena zbog dnevne nečistoće i priprema je za noćnu njegu.

pola krastavca
40 ml ružine vodice
30 ml glicerina

Krastavac fino naribajte pomoću ribeža i ocijedite kroz lanenu krpu. Tako dobiven sok prelijte zajedno s ostalim sastojcima u tamnu bocu, dobro protresite, čuvajte na hladnom i potrošite u roku od 7 dana.


Losion za lice od hmelja


Ovaj tonik djeluje kao pomlađujuća kura. Hmelj se pokazao blagotvornim sredstvom za oporavak izmorene i opuštene kože.

30 g hmelja
200 ml destilirane vode
40 ml ružine vodice
30 ml 50% alkohola

U destiliranoj vodi kuhajte hmelj na umjerenoj vatri. Poklopite, pustite da odstoji 15 minuta i ohladi se. Ocijedite kroz gusto cjedilo, prelijte zajedno s drugim sastojcima u tamnu bocu, dobro protresite i čuvajte na hladnom. Nakon čišćenja lica pripravak nanesite na vlažan jastučić od vate i nježno istrljajte kožu.


Hranjivo ulje za zreliju kožu lica


Budući da je ulje od pšeničnih klica bogato vitaminom E, Prirodnim antioksidansom, uspješno se bori protiv starenja kože, a i eterična ulja potiču stvaranje novih stanica.

50 ml slatkog bademovog ulja
1 čajna žlica ulja od pšeničnih klica
15 kapi lavandina ulja
10 kapi ulja od tamjana

Sva ulja dobro pomiješajte i prelijte u tamnu bocu. Navečer poslije čišćenja kremu nanesite na lice, vrat i dekolte.


Krema od divljeg kestena i badema


Divlji kesten u kozmetici ima dugu tradiciju - još u antičko doba znalo se da vraća čvrstoću kože.

100 g oguljenih divljih kestena
50 ml ulja od jojobe
50 ml hamamelisove vodice
1 jušna žlica limunova soka
150 g temeljne kreme

Kestene usitnite mikserom ili naribajte. Umiješajte ulje od jojobe, vodicu od hamamelisa i svježe iscijeđen limunov sok. Sve pomiješajte s temeljnom kremom i spremite u porculansku teglicu.

(Brašno ili kaša od divljeg kestena djeluje blagotvorno na kožu, suzuje proširene vene i djeluje protuupalno.)


Uljni povoj za vrat


Tjedni će povoj obnoviti kožu vrata i vratiti joj čvrstoću. Na izboru su vam ulje od pšeničnih klica, bademovo ulje, ulje od avokada, suncokretovo ulje i ulje od korijena čička.

3 čajne žlice ulja
3 čajne žlice meda

Ulje i med malo zagrijte, pomiješajte i nanesite širokim kistom. Oko vrata položite vlažnu frotirnu krpu i ostavite da djeluje jedan sat. Nemojte ispirati.


Oblog od kreme sa žumanjkom


Od krema za lice iz kućne ljekarne možete načiniti izvrstan pripravak za njegu. Žumanjak je već stoljećima na glasu kao darovatelj ljepote.

1 žumanjak
malo limunova soka
malo kreme za lice koju ste sami pripravili

Žumanjak dobro pomiješajte s limunovim sokom i dodajte kremu za lice dok ne dobijete razmazivu pastu. Kistom na lice, vrat i dekolte nanesite sloj debljine prsta i pustite da  djeluje 30 minuta, a potom odstranite vlažnom i toplom krpom. Nemojte ispirati vodom.


Maska od malina


Ovom će maskom opuštena i umorna koža ponovo biti glatka i meka.

100 g svježih malina
20 g bademovih mekinja
20 g meda
1 žumanjak


Plodove zgnječite u kašu i pomiješajte zajedno s ostalim sastojcima. Pastu nanesite na lice i vrat i ostavite da djeluje barem 30 minuta. Isperite mlakom vodom.

(Maline sadrže vitamine A i C kao i pektine. One će kao maska zasigurno osvježiti umornu kožu.)


Oblog od oštrolisca


Ovaj oblog, za koji možete upotrijebiti i poljsku preslicu, osvježit će umornu i opuštenu kožu.

2 l vode
2 pune šake listova oštrolisca
meka gaza

Listove oštrolisca prelijte kipućom vodom i ostavite da odstoji 10 minuta. Ocijedite, gazu natopite toplim pripravkom, položite na lice i pustite da djeluje 5 do 10 minuta.


Dobar savjet


Gavez će očuvati mladenački izgled kože. Stavite 2 čajne žlice korijena gaveza u 250 ml hladne vode, zakuhajte i kuhajte 15 minuta na laganoj vatri. Jušnu žlicu čajnog oparka dodajte bilo kojoj maski za lice.
Pri štavljenju kože kožari su pomoću sluzi kuhanoga korijena gaveza omekšavali kožu. Mekoću cijeni i zrela koža.

Ovako ćete ovlažiti kožu: ogulite i naribajte sirove krompire pa ih stavite na lice. Skinite i operite nakon 20 minuta.

Prstenova oko vrata ne mora biti, samo ga nemojte zaboraviti dok njegujete lice. Koža vrata deblja je i zato dobro podnosi bogate preparate.

Vitamin E u kombinaciji s vitaminom C bori se protiv slobodnih radikala i tako sprječava prijevremeno starenje. Pripazite na dovoljan unos tih vitamina, primjerice salatom mariniranom hladno prešanim uljem.