SASTOJCI:
- 200 g tamne čokolade
- 100 g maslaca
- 1 kašika vrhnja
- 3 jaja
- 150 g smeđeg šećera
- 2 kašike mlijeka
- 2 kašike kakao praha
- prstohvat soli
- 3 kašike običnog brašna
- 100 g kriški badema
PRIPREMA:
Zagrijte pećnicu na 160 C.
Zagrijte 200-300 ml vode u loncu da prokuha,zatim smanite temperaturu da se krčka na laganoj vatri. Izlomite čokoladu na komade, stavite je u metalnu zdjelu i rastopite iznad vode (metalna zdjela mora da odgovara loncu) zajedno sa maslacem i vrhnjem.
Kada se čokolada rastopi, potpuno je uklonite iz vodene pare i ostavite na stranu.
Miješajte jaja, smeđi šećer, mlijeko i prstohvat soli mikserom dok se smjesa ne udvostruči, a zatim postupno dodajte rastopljenu čokoladu, brašno i narezane bademe i to sve zajedno dobro izmiješajte.
Ulijte smjesu u tepsiju ili tavu (najbolje sa neljepljivom površinom,ako nemate takvu onda je malo namastite i malo pospite brašnom) i kuhajte na šporetu na laganoj vatri 5 minuta sa poklopcem. To će pomoći da se kolač puno brže ispeče u pećnici.
Skinite poklopac, stavite u pećnicu i pecite 20 minuta.
Kada je spremno neka se malo ohladi, onda kolač pažljivo izvadite na tanjir uz pomoć lopatice. Pospite sa šećerom i poslužite vruć sa sladoledom od vanilije ili šlagom.
Ako nemate pećnicu, ili radije ovaj kolač pečete na šporetu, smanjite temperaturu i pecite ga ispod poklopca dok ne postane mekan i hrskav na površini.
Prijatno :)
Nema komentara:
Objavi komentar